szerző:
Gyenis Ágnes
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Matolcsy György unokatestvére, Szemery Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank forgalmazhatja a bebukott Buda-Cash brókerháza által forgalmazott Access befektetési alapokat.

Sok kicsi sokra megy alapon, a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségében álló NHB Növekedési Hitel Bank veszi át a korábban a felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház által forgalmazott Access nevű befektetési alapokat. ( A 10 érintett alapot változatlanul az Access Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli.) Ehhez már csak az MNB engedélyét várja, ami minden bizonnyal napokon belül megérkezik. Az érintett körülbelül 1500 befektetőnek ezek után az NHB banknál kell értékpapírszámlát nyitnia, amelyre a Buda-Cash felszámolója transzferálhatja a befektetési jegyeket. Hogy mi van meg és mi nincs, azt a felszámoló elvileg már 2015. december közepére áttekintette, a befektetőkkel azonban még nem közölte. Az alapkezelőnél a hvg.hu érdeklődésére azt mondták, a teljes vagyon nagyjából 5,7 milliárd forint.

A befektetési jegyek forgalmazása tavaly március 4. óta áll, így az ügyfeleket akár kellemetlen meglepetés is érheti, amikor az NHB fiókjaiban kiderül, milyen árfolyamon vásárolják azokat vissza tőlük. Csakhogy az esetleges veszteség nem pusztán abból adódik, hogy a kereskedés hosszú ideje befagyott, hanem abból is, hogy – fogalmaztak az alapkezelőnél – „az egyes befektetési alapok befektetett eszközeit a DRB Bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek és a Buda-Cash felszámolása hátrányosan érinti”. Úgy tudni, arról van szó, hogy az alapok – biztonságosnak gondolt vagyonelemként – bankbetétbe és állampapírba is fektettek, aminek valószínűleg a brókerház és a négy, hozzá kapcsolódó DRB Bank machinációi miatt híja van, de még nem tudni, hogy mennyi. Az egyéb vagyonelemek letétkezelői viszont megbízható nagybankok (Erste, K&H).  Ezt a kettősséget az alapkezelő úgy akarja orvosolni, hogy szétválasztja a likvid és illikvid eszközöket. Utóbbiak azok lettek, amelyek „nem vagy csak aránytalanul nagy veszteséggel lennének értékesíthetők” – mondják az alapkezelőnél, hozzátéve, mindent megtesznek, hogy a felszámolás alatt álló társaságoktól behajtsák a követeléseiket. Ám ismerve a brókercég és a holdudvarában álló bankok vagyoni helyzetét, ez legalábbis kétesélyes. A nem likvidnek minősített eszközöket egyelőre az eredeti értéken tartja nyilván az alapkezelő. Ha kiderül, mekkora a hiányuk, szakértők segítségével újraszámolják az értéküket – a befektetők ekkor szembesülhetnek azzal, hogy mennyit veszítettek. Mivel az alapkezelő kollektíven forgatja a vagyont, az egyes ügyfelek pozíciójáról nincs információja.

A forgalmazást egyébként ingatlanalap esetében 2016. március 4-ig, az egyéb alapoknál pedig – többszöri hosszabbítás után – idén február 23-ig függesztette fel a jegybank. Az NHB-nál abban bíznak, a várt jegybanki engedély birtokában hamarabb is elindulhat a kereskedés az erre alkalmas befektetési jegyekkel, feltéve, hogy a felszámoló kiadja azokat – tájékoztatta a HVG-t Kecskeméti Judit, a bank sajtósa. A folyamatot felgyorsíthatja, hogy a Buda-Cash felszámolója a napokban megkezdte a TBSZ és NYESZ számlákon levő vagyon kiadását az ügyfeleknek, akik gyakran vásároltak befektetési jegyeket. E speciális megtakarítási konstrukciók egyébként az új szolgáltatónál – jelen esetben az NHB-nál - megszakítás nélkül folytathatók.

A jegybank annyit közölt a HVG kérdésére, hogy „az Access Alapkezelő Zrt. által kezelt befektetési alapok forgalmazására a kezelési szabályzatok módosításának – Magyar Nemzeti Bank (MNB) általi – engedélyezését követően kerülhet sor, amelynek nyilvánvaló feltétele, hogy az Alapkezelő teljesítse a jogszabály által előírt feltételeket.”

Önmagában nem olyan nagy falat az Access Alapok révén megnyerhető ügyfélkör, ám a becsatornázása nagyon is beleillik az utóbbi időben szisztematikusan építkező Szemerey-féle bank stratégiájába. Tavaly nyáron egyébként még úgy tűnt, egy másik értékpapírcég, az Equilor lesz a befektetési jegyek forgalmazója, az Access már szerződést is kötött vele. Az MNB engedély azonban nem érkezett meg, állítólag azért nem, mert a felszámolás akkori állapota úgysem tette volna lehetővé, hogy a Buda-Cash ügyfelei megkaphassák a befektetési jegyeiket. A hvg.hu információi szerint azonban az Access alapkezelő is meggondolta magát, inkább egy szélesebb spektrumú szolgáltatót, bankot szeretett volna partneréül, ezért közös megegyezéssel felbontotta az Equilorral kötött megállapodást. Hogy miért pont az NHB lett a befutó, arra annyit mondtak a hvg.hu-nak: olyan forgalmazót kellett találni, amely hosszú távú üzleti partnerré válhat és érdekelt a lakossági üzletág fejlesztésében”. E kritériumoknak szinte valamennyi magyarországi bank megfelel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!