szerző:
MTI

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) pénteki ülése alkalmával új adómegállapodást írt alá az unió Andorrával az uniós polgárok andorrai pénzintézetekben elhelyezett vagyonának átláthatósága érdekében – közölte a bizottság pénteken.

A megállapodás az uniós tagállamok és Andorra között automatikus banki adatcserét garantál 2018-tól, az aláírók reménye szerint így könnyebben kiszűrhetők lesznek az adócsalók, a külföldre mentett jövedelmek.

A Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke, valamint Jordi Cinca Mateos, Andorra pénzügyminisztere által aláírt dokumentum szerint az uniós tagállamok megkapják állampolgáraik nevét, címét, adóazonosító számát, a születési helyét és idejét, valamint az andorrai bankokban tartott számláik összegét és más egyenleginformációkat is.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos a megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy az átláthatóság minden állam számára kulcsfontosságú az őket megillető adóbevételek szempontjából. A megállapodás Andorrával jelentős lépés az unió átlátható, tisztességes adózást célzó intézkedései között – hangsúlyozta az uniós biztos.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!