szerző:
Gergely Zsófia

A Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Bank úgy nyerte meg a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázatot, hogy nem is felel meg az egyik alapvető feltételnek. Nem rendelkezik ugyanis országos hálózattal, márpedig ez a Buda-Cash-károsultak nagy száma miatt kötelező előírás volt a pályázatban. Kérdés, ezek után mit lép az MNB, hiszen a jegybanknak kellene szentesítenie az ügyletet.

Nem is indulhatott volna a tavaly év elején bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázaton a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank Zrt., amely egyedüli indulóként szinte biztos befutóként vett részt a versenyben – állítja Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke.

©

Az érdekvédelmi szövetség egy károsult jelzése alapján bukkant több aggályos pontra. Ezek alapján szerintük a Matolcsy-vezette jegybank 100 százalékos tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN Kft.) – amely a bedőlt pénzügyi cégek felszámolásáért felelős és kijelöli a felszámolót – erősen támadható módon akarja átadni az MNB-elnök rokon bankjának a Buda-Cash állományát.

A sok károsult miatt kértek országos hálózatot

Megnéztük a pályázat nyilvános ajánlattételi felhívását, ebben valóban szerepel egy alapvető feltétel: a pályázónak országos lefedettséget biztosító hálózattal kell rendelkeznie, meg is indokolják, hogy miért: "az állományátruházással érintett ügyfelek jelentős számára és az országon belüli eltérő földrajzi elhelyezkedésére tekintettel”. Ehhez képest a Szemerey érdekeltségébe tartozó NHB-nak egyetlen budapesti fiókja van, a bank honlapján is ez szerepel, és ezt közölték telefonos érdeklődésünkre is, mikor (hiába) kerestük a vidéki hálózatot.

A TEBÉSZ azt sem érti és erősen aggályosnak tartja, hogy a felszámolói pályázatban felsorolt, kiadható értékpapír-állomány listája jóval bővebb, mint amit a PFSN kommunikált. „Nagyon nem mindegy, hogy a felszámoló egészen pontosan milyen vagyont fog átadni. Márpedig a két lista között jelentős eltérések vannak, a pályázati kiírásban sokkal több értékpapír szerepel. Így adódik a kérdés: a többivel vajon mi a helyzet” – tette fel a kérdést a kisbefektetői érdekvédelmi szervezet elnöke.

Nem értik, más miért nem indult

Ehhez képest a pályázatot bonyolító PSFN február 26-i közleményében tudatta: az NHB ajánlata „érvényes, továbbá minden tekintetben megfelel a jogszabályi és a nyilvános pályázati kiírásban foglalt feltételeknek”. A Matolcsy unokatestvérének érdekeltségében tartozó NHB pedig bejelentette, hogy felkészült „a Buda-Cash-ügyfelek eszközállományának fogadására, és az ügyfelek tranzakcióinak kezelésére”. Drabik Zsolt, az NHB Bank vezérigazgatója nyilvánosan, a közleményben csodálkozott is, amiért „más piaci szereplő nem indult a pályázaton”.

Az egyetlen bankfiók nyitva tartása
©

A két aggályos kérdéssel megkerestük az NBH Bankot, amelynek pr-kommunikációs tanácsadója, Kecskeméti Judit korábban kiadott közleményükre hivatkozott, amelyben azt írták: a cég "a saját képviseletei és bankfiókjai (kiemelés tőlünk – a szerk.) mellett közvetítők révén is országos elérést biztosít majd (kiemelés tőlünk – a szerk.) az ügyfeleknek”. Az átadott értékpapír-állományt firtató kérdésünkre pedig azt mondta, ezek köre még változhatott a kiíráshoz képest. Viszont a felmerült aggályokról szerinte inkább a PSFN-t kell megkérdeznünk, hiszen az írta ki a pályázatot. Megkerestük a PSFN-t is, amint válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

Így mások is pályáztak volna?

A nyertes Szemerey-féle bank egyetlen bankfiókjára elég nehezen húzható rá az országos hálózat az érdekvédelmi szervezet szerint, mert a közvetítők igénybevétele messze nem felel meg ennek. "Két olyan bankról is tudunk, amely emiatt a követelmény miatt nem indult a pályázaton. Ráadásul nem azt írták elő, hogy elég majd kiépíteni a hálózatot, hanem ilyennel kötelezően már rendelkezni kellett a pályázat időpontjában" – mondta Dióslaki Gábor.

A tranzakcióhoz még kell Matolcsyék jóváhagyása, kérdés, hogy az MNB rábólint-e az NHB győzelmére, ha egyelőre kérdéses, mennyiben is felelt meg az egyik kötelező feltételnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!