szerző:
hvg.hu

130 ezer közbeszerzést nyálazott át a Korrupciókutató Központ, hogy kiderüljön, hogyan alakulnak a korrupciós tendenciák Magyarországon. Kiderült: ha magyarországi pénzről van szó, kétszer, ha uniós forrásról, két és félszer nagyobb az esély, hogy lopnak belőle, mint 7 évvel ezelőtt. 2013-ban a közbeszerzési torta 12 százalékát olyan cég nyerte el, amely Simicska Lajoshoz, Garancsi Istvánhoz, Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz köthető. Simicska cégei 2014-ben 65, 2015-ben már csak 8 közbeszerzésen tudtak nyerni.

Két és félszer akkora az esélye, hogy uniós és kétszer akkora, hogy hazai forrású közbeszerzésen lopnak, mint hét éve - derült ki az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának csütörtök éjjeli adásából.

A Korrupciókutató Központ Budapest a műsorban mutatta be 7 év közbeszerzéseiről szóló tanulmányát. A kutatók majdnem 130 ezer szerződést néztek át tételesen, hogy kiderítsék hogyan alakultak a korrupciós kockázatok a közbeszerzéseknél 2009 és 2015 között.
 
A műsorban Tóth István János, a CRCB igazgatója azt mondta, hogy az Európai Unió téved, ha azt hiszi, hogy hatékonyan tudja ellenőrizni az általa nyújtott fejlesztési források elköltését. A tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy az uniós pályázatokat még a hazai pályázatoknál is kevesebb indulóval, átláthatatlanabbul és magasabb korrupciós kockázatok mellett bonyolítják Magyarországon.

©

A kormányhoz közel álló vállalkozók közbeszerzési sikereiről a tanulmány megállapítja, hogy 2013-ban a Simicska Lajoshoz, Garancsi Istvánhoz, Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz köthető cégek az összes közbeszerzésen megszerezhető pénz 12 százalékát nyerték el.
 
A Korrupciókutató Központ azt is kimutatta, hogy bár a korábbi években Simicska Lajos rendre többtucat (2013-ban 73, 2014-ben 65) közbeszerzésen tudott nyerni, Orbán Viktorral kirobbant háborújának évében, 2015-ben már csak 8 pályázata volt sikeres.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!