szerző:
hvg.hu

Péterfalvi Attila szerint az MNB-alapítványok pénze közvagyon. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is mondta, hogy az egész vagyonnyilatkozati rendszer pusztán politikai fegyver, és semmire se jó.

A napnál is világosabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és alapítványai esetében, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodásról van szó, vagyis semmilyen szinten nem vész el az alapítványokhoz átkerülő pénzek közvagyon jellege – jelentette ki Péterfalvi Attila a Magyar Nemzetnek.

Mint mondta: "magának az alapítványnak a feladata sem lehet más, mint közfeladathoz kapcsolódó, vagyis semmilyen szinten nem vész el a pénzeknek a közvagyon jellege". Az a Kósa Lajos által nagy nyilvánosság előtt elmondott érvelés, hogy "amikor a jegybanktól az alapítványaihoz kerül a pénz, akkor az elveszíti közpénz jellegét", a biztos szerint elfogadhatatlan érvelés. Főleg úgy, hogy erről alaptörvényi rendelkezés is létezik, és az alkotmánybírósági gyakorlat is egyértelmű ebben a kérdésben.

©

Péterfalvi a napilapnak többek közt azt is mondta, hogy a postatörvény eredetileg elkészült módosításai több ponton is sértették volna az alaptörvényt, de a módosító javaslatokkal ez a probléma elhárult

A biztos szerint a letelepedési kötvények ügyében azt kell látni, hogy ha valaki le akar telepedni, és azért itt fizet, akkor az közpénz, "így valamilyen fokú átláthatóság mindenképpen elengedhetetlen. Az a kérdés, hogy a valamilyen fokú mit jelent, és van-e más olyan védendő érték, ami miatt nem az egész átlátható. Részleteket azért nem tudok mondani, mert ezt nem elemeztük végig, nem volt ilyen beadványunk" – mondta Péterfalvi.

"A vagyonnyilatkozati rendszer pedig lényegében semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas" – nyilatkozta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!