szerző:
- esel -

Nem sokkal év vége előtt ambiciózus célt tűzött ki maga elé az állami vállalat.

"A posta egyszerre kisbetű és nagybetű, a Postának nem kell kampány: ha mégis van, az mindig pénzherdálás" - indokolja a Kreatív magazin decemberi száma, miért választotta mindennek dacára az "örök állandó" Magyar Postát is "Magyarország legmeghatározóbb márkái" közé. Mindegyik brand leírása végén ott van az is, "Amit nagyon várunk következő lépésnek", de itt csak lakonikusan megjegyzik: "Őszintén szólva nem nagyon számítunk semmire."

Nagyon is tévednek a drága kollégák. Év végére nem kisebb célt tűzött maga elé a Magyar Posta, mint hogy végleg bedöntse az amúgy is már csak Walking Dead-ként araszoló magyar napilappiacot.

Elsőként a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy - miközben egyébként jelentősen nőnek a terjesztési díjak - a Posta fogja magát, és januártól 19 településen egyszerűen megszünteti a napilapok reggeli kézbesítését. Így egy csomó helyen (így pl. Ajkán, Balassagyarmaton, Balatonfüreden, Budakeszin, Tapolcán) csak délután négy óráig (!) kapják meg az előfizetők a reggeli lapokat.

A változást a Magyar Posta olyan szinten indokolta, hogy következzen egy ennél nagyobb betűtípusú kiemelés. Figyelem:

...a napilapvolumen jelentős csökkenése indokolttá tette a kora reggeli kézbesítésben érintett településkör felülvizsgálatát.

Azóta kiderült, hogy foganatosításra került a reggeli kézbesítésben érdekelt előfizetőknek szánt levelek kiküldésének elkezdése. Így az első érintettek már meg is tudhatták, hogy

...a napilap piac folyamatos változása, a kézbesítésre kerülő kiadványok folyamatos csökkenése szükségessé tette a technológiai folyamatok, kiemelten a kézbesítési határidők újragondolását.

Hihetetlen, de igaz: egy szerv, vagy intézmény, de lassan az is lehet, hogy hatóság, amelynek az a feladata, hogy házhoz szállítsa a levelemet, egyszer csak úgy dönt, hogy az általam előfizett napilap a) szerzői, b) szerkesztői, c) kiadói, d) nyomdái, e) olvasói mind kapják be. Majd ők eldöntik, mikor nézhetem meg a tegnapi híreket, elemzéseket.

Ezzel persze a magyar állam kétséges higiéniájú mancsa azt a privát szerződést is némiképp átformálja, ami köztem és a kiadó közt köttetett: ők megírják este, én kiveszem a postaládából reggel. Nem késő délelőtt, nem délben, de végképp nem 16h-kor, hiszen akkor már, elnézést, baszhatom. Illetve esetleg hadd döntsek én az olvasás megfelelő időpontjáról (és így persze: helyéről).

Indoklásnak pedig bőven elég lett volna, hogy nincs kedvünk, nincs emberünk, pont leszarjuk, hiszen állami izéként nem vagyunk érdekeltek, különben is, szemészorvosok szerint a kora reggeli olvasás árt a retinának. Amúgy is csökken az a nyamvadt napilapvolumen, hát akkor mi, akik a kézbesítésre szerződtünk, tovább csökkentjük, egészen addig, amíg meg nem szűnik.

Illetve az újragondolás folyamán felmerült még, hogy a héten megjelent összes napilapot egyszerre, vasárnap este viszik ki az előfizetőknek, de információnk szerint ez ellenállásba ütközött: a postásvolumen jelentős csökkenése miatt erre senki sem vállalkozott.

Amit nagyon várunk következő lépésnek: azt, hogy amikor rákattintok egy lap online kiadására, megjelenik a Posta logója, hogy ezt a cikket csak 16h után olvashatom el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!