szerző:
hvg.hu

Annyira kevés brit diák végez tanár szakon, hogy külföldieket hívnának be tanítani az országba, a Brexit-pártiak legnagyobb felháborodására.

Annyira kevés angol jelentkezik tanárnak, hogy külföldről kell az országba csábítani dolgozókat. A Daily Telegraph szerzett meg egy kormányzati dokumentumot, amely szerint 300 ezer fontot, azaz nagyjából 109 millió forintot szánnának tanárok Nagy-Britanniába hívására.

A tervek elsősorban cseh, lengyel és német tanárokkal számolnak, de szívesen látnának az országban amerikaiakat is. Elsősorban matematika- és fizikatanárokból van hiány, ezeken a szakokon az egyetemeken az elmúlt öt év mindegyikében jóval kevesebb angol fiatal végzett, mint amennyit a kormány szeretett volna.

Pontos számok egyelőre nem derültek ki arról, hány külföldi tanárt próbálnak az országba hívni, de a tanárképzések adatai alapján úgy becsülhetjük, hogy több száz emberről lenne szó. Az előző tanévben például fizikatanárnak 746-an kezdtek el tanulni, ami a kormány terveinek háromnegyede volt, de használható diplomát csak feleannyian szereztek, mint ahányra szükség lenne az iskolákban. A megszellőztetett kormányzati dokumentum szerint a toborzás februárban indulna, a célja pedig az, hogy az újoncok már a 2017/18-as tanévtől munkába álljanak.

A terv persze nagy vihart kavart, különösen úgy, hogy egyelőre nehéz megtippelni is, milyen hatásai lesznek a Brexitnek a teljes brit munkaerőpiacra. Nem véletlen, hogy a tanárok foglalkoztatásával foglalkozó szervezetek tiltakoznak: szerintük nehezen megmagyarázható, hogy miközben a kormány épp távolodna Európa többi részétől, a kontinensről érkező tanárokra mégis szükségük volna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!