szerző:
hvg.hu

A magyarok több mint harmada nélkülözik az Eurostat friss összesítése szerint.

Magyarországon tíz emberből több mint három él nélkülözésben – derül ki az Eurostat most közölt, 2015-ös statisztikájából. A magyar – egészen pontosan 34,8 százalékos – adat több mint duplája a 17 százalékos uniós átlagnak. Hazánknál csak három országban (a bolgároknál, a görögöknél és a románoknál) rosszabb a helyzet.

A skála másik végén a svédek, a luxemburgiak és a finnek állnak, ezekben az országban 2,8, 4,9, illetve 7,7 százalék a szegények aránya.

©

Az EU statisztikai hivatala azt mérte fel, hogy kilenc tételből hányra telik a megkérdezetteknek. Nélkülözésnek azt tekintik, ha ezek közül hármat nem tud megfizetni valaki, súlyos nélkülözésnek pedig azt, ha négyet. Ön is meg tudja állapítani, melyik kategóriába tartozik, ha végiggondolja, az alábbiak közül mire nincs mindig pénze. A kilenc tétel:

- lakbér vagy jelzáloghitel, rezsiszámlák és egyéb kölcsönök részlete;

- legalább egyhetes nyaralás;

- húsétel minden második nap;

- váratlan kiadások;

- telefon;

- színes televízió;

- mosógép;

- gépkocsi;

- fűtés.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!