szerző:
hvg.hu

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy további hat évig fennmaradjon a tao-támogatások rendszere.

Változatlan formában további hat éven keresztül működhet a társaságiadókedvezmény-rendszer (TAO), Brüsszelben ma engedélyezték a folytatást – jelentette be Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a sportot, kultúrát és filmművészetet támogató, hat éve működő rendszer "jó és hasznos", új forrásokat teremtett és hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosított sok intézménynek.

A támogatás összegének levonását a társasági nyereségadó alapján 2011-ben is hat évre engedélyezte Brüsszel, a jóváhagyás idén június 30-án jár le.

A támogatási rendszer az adórendszer része, ezért alapvetően a tagországnak kell döntenie róla, nem a bizottságnak. A brüsszeli jóváhagyás azért szükséges, hogy ne merüljön fel tiltott állami támogatás vagy más, az uniós jogszabályokat sértő intézkedés gyanúja.

A társasági adóból levonható támogatás rendszerét rengeteg bírálat érte az elmúlt években. A Transparency International 2015-ben kiadott jelentésében arról írt: a rendszer a korrupció melegágya, az átláthatóság teljes hiánya, összefonódások, irracionális fejlesztések, közpénz pocsékolása jellemzi.

A bíróság épp a héten mondta ki, hogy nyilvánossá kell tenni, pontosan honnan érkeznek a tao-támogatások, de a kormány ezt nem fogadja el, és a Kúrián támadja meg az ítéletet.

A tao-rendszer legnagyobb nyertese a labdarúgás: évente mintegy 10 milliárd forint áramlik a fociba, ami a duplája annak, amit a másik négy kiemelt csapatsport – a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – kap. A focin belül messze a legtöbb tao-pénz Felcsútra jut, 2011 és 2016 között nagyjából 11 milliárd forintot kapott az ottani akadémia, amely a falu NB II-es csapatának kezdőjébe a legutóbbi meccsükön már egyetlen játékost sem tudott adni.