szerző:
hvg.hu

Hiába a jogerős bírósági ítélet, a kormány a Kúriához fordulna, csak hogy ne kelljen kiadni, honnan érkeztek a tao-támogatások.

A kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy a tao-pénz nem számít közpénznek – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be: a Kúriához fordulnak a tao-pénzek nyilvánossága ügyében hozott bírósági ítélet miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap döntött úgy jogerősen: tizenöt napon belül ki kell adni részletesen, honnan érkeztek a tao-pénzek. A két illetékes minisztériumnak, az Emminek és az NGM-nek azt kell közölnie: mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek.

A pert a Transparency International indította. Az ítélet szerint a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”. Az ítélet indoklásában azt is kimondták: aki állami támogatást vesz igénybe, vagy közpénzt használ fel a tevékenysége során, annak számolnia kell a nyilvánossággal.

Egy másik ügyben a bíróság már tavaly októberben kimondta: a tao-támogatások közpénznek számít. A társaságiadó-kedvezmény keretében a cégek arról dönthetnek, hogy adójuk egy részét nem fizetik be a költségvetésbe, hanem sportegyesületeknek vagy színházaknak adják át.

A tao legnagyobb nyertese egyértelműen a felcsúti akadémia, 2011 és 2016 között 11 milliárd forint áramlott az akadémia alapítványához. A tao-pénzek a labdarúgásnak évente körülbelül 10 milliárd forintot jelentenek, ez nagyjából a duplája mindannak, amit a többi csapatsport összesen kap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Nyolcezer méteres hegyet küzdött le a makói könyvelő

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét