szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felcsúti polgármesterhez köthető Konzum Nyrt. egyik leányvállalata vette át az Allianz részvényeit az FHB Bankban.

A Konzum Nyrt. tulajdonában levő KZF Vagyonkezelő vásárolta meg az FHB Jelzálogbank Nyrt. alaptőkéjének 5,96 százalékát kitevő részvénycsomagot az Allianz Hungária Biztosítótól – közölték a társaságok a Budapesti Értéktőzsdén. Az Allianz a tranzakció után gyakorlatilag kiszállt a bankból, szavazati aránya 0,02 százalékra esett vissza.

A Hunguest lánc szállodáit megszerző Konzum egyik legnagyobb részvényese Mészáros Lőrinc, a polgármester az év elején vásárolt részvényeket a társaságban. Ezt követően a cég egyik leányvállalata szerezte meg a Balatontouristot, ezzel az ország legnagyobb turisztikai vállalkozásává lépett elő. Az amúgy is számtalan ágazatban jelen levő felcsúti polgármester a mostani lépéssel újabb szektorban vetette meg a lábát: a bankszakmában.

Más kérdés, hogy nem a legjövedelmezőbb intézményt választotta, hiszen az FHB gyakorlatilag megalakulása óta veszteségesen működik. A Spéder Zoltán nevéhez köthető bankból az alapító tavaly ősszel szállt ki, miután a korábban jó fideszes kapcsolatokat ápoló üzletember ellen nyáron hadjáratot indított a kormányhoz közeli sajtó.

A kegyvesztett Spéder – és a nem sokkal később szintén kiszálló, Heinrich Pecinához köthető VCP – helyét az FHB-ben több takarékszövetkezet – a Takarékbank Zrt., a Fókusz Takarékszövetkezet és a B3 Takarékszövetkezet – vette át. Rajtuk kívül a Clearstream Banking nevű offshore cég és az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerepel a Konzum mellett az 5 százalékos tulajdoni hányadot meghaladó részvénytulajdonosok között.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!