szerző:
hvg.hu

Rogán Antalék helyett Kövér László házelnökként maga dobta vissza egy képviselő írásbeli kérdéseit.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda helyett maga Kövér László házelnök válaszolt az MSZP-ből kilépett Demeter Márta letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kérdéseire – úgy, hogy visszautasította azokat.

A már függetlenként a parlamentben ülő képviselő hat írásbeli kérdést intézett a Miniszterelnöki Kabinetirodához a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, de a hatból négyet Kövér László házelnök visszautasított arra hivatkozva, hogy

Dömötör Csaba államtitkár úr jelezte, hogy a „Kérdések a letelepedési kötvény konstrukcióval kapcsolatban” címmel, K/16667. számon a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez címzett írásbeli kérdésében foglaltak megválaszolása nem tartozik kormányzati feladatkörbe, ezért kérte a kérdés visszautasítását.

Magyarul a Rogán-minisztérium egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, ami egyébként nem újdonság, de korábban legalább maga Dömötör Csaba vette a fáradságot, hogy úgy válaszoljon a kényes kérdéseket firtató képviselőknek, hogy igazából nem is válaszol.

Demeter Márta a Magyar Nemzet szerint arra volt kíváncsi, miként fordulhatott elő, hogy egy héten belül három olyan offshore cég alakult meg a Brit Virgin-szigetek nevű adóparadicsomban, amelyek később több milliárd forintos hasznot zsebelnek be a magyar letelepedési kötvényprogramon keresztül; hogy Rogán szerint hogyan fordulhatott elő, hogy az egyik offshore cég alapítási kérelme éppen egy nappal azelőtt érkezett meg a Brit Virgin-szigetekre, hogy Rogán Antal beadta a törvénymódosítási indítványát az Országgyűlésnek.

Kövér a Dömötör Csaba sugallta visszautasításában azt írta, a kormánynak nincs hatásköre vizsgálni, hogy egy héten belül hány külföldi cég kerül megalapításra, és ezeket nem lehet vizsgálni, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága által hozott döntéseket a hatalommegosztás elve alapján a végrehajtó hatalomnak nincs joga vizsgálni, ellenőrizni, és hogy a kormánynak nincs feladatköre két gazdasági szereplő közti szerződéseket vizsgálni sem.

A kormány által Rogán Antal előterjesztésére létrehozott letelepedésikötvény-program ezek szerint az elmúlt években kormányzati kontroll nélkül működött, holott az abban részt vevő offshore cégek óriási bevételre tettek szert.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!