szerző:
hvg.hu

Több tízezer forintos kurzusokra fizethet be, nyári csajozótáborba járhat, aki másoktól szeretné megtudni, mit kezdjen a nőkkel. De 600 ezer forintért hosszabban tartó személyes tanácsadást is kaphat. Megnéztük, mi jut annak, aki félénk, de hódítani akar.

Hol és hogyan hódíthatunk meg intelligens és gyönyörű nőket? Kevesebb mint tízezer forintból kiderül. Hogyan kell Facebookon ismerkedni? Csupán 8500 forint, és ezt is megtudhatjuk. Sőt, óránként alig több mint tízezer forintért már személyes tanácsadást is kaphat az új kapcsolatokra vágyó egyedülálló férfi – nála nagyobbat már csak az nyer, aki meghirdeti mindezeket a szolgáltatásokat.

Különös világba csöppentünk, amikor megpróbáltunk utánajárni, mi mindent kínálnak a neten azoknak, akik szeretnék megtanulni, hogyan kell ismerkedni. Aki hajlandó angolul is olvasni, sokkal több anyagot kap a témában, mint aki maradna a magyar nyelvnél, ráadásul olcsóbban is, alig 25-30 dollárért már elmagyarázzák neki, hogyan kell megszerezni és megtartani a nőket – aki maradna a magyar nyelvnél, az az általában ingyenes első néhány anyag után ennél drágábban, általában 6-10 ezer forintért kap könyveket, DVD-csomagokat és oktató hanganyagokat.

©

Ez persze nem mindenkinek elég. Annak, aki nem éri be a jótanácsok olvasgatásával, személyes tanácsadást is szerveznek – ezért viszont már mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Ahhoz már a magyar piac is elég nagy, hogy többen megéljenek a csajozási tanácsok osztogatásából. Általános tanácsokat e-mailben már húszezer forintért kaphatunk, kiscsoportos foglalkozásra gyakorlatilag havonta be lehet jelentkezni, általában 10 ezer forint körüli áron, személyre szabott tanácsadásban pedig óránként 12-15 ezer forintért tanítanak ismerkedni. Ez nem sokkal drágább, mint ha egy coach adna életviteli tanácsokat, és alkalmanként nagyjából ötezer forinttal kerül többe, mintha egy pszichológus próbálná feltárni, miért van az embernek olyan baja az önértékelésével, hogy nem tud kapcsolatot teremteni nőkkel.

Fizess félmilliót, és szólíts meg egy nőt!

Ezek az árak igencsak borsosak a magyar fizetésekhez képest, de még ennél is látványosabb, mennyi pénzt kérnek el az ismerkedés külföldi sztártanácsadói. A 300-500 dollár vagy ugyanennyi euró környéki kurzusok teljesen természetesnek számítanak Nyugaton, de személyre szabott tanácsadásért akad, aki elkér 2000 dollárt is. Hasonló árral találkoztunk egyébként a magyar piacon is, igaz, itt több, mint 600 ezer forintért már 50 órát ajánlanak.

A következő lépés pedig: az ismerkedési tábor. Magyarországon Siófokra és Budapestre is többen szerveznek ilyet, ahol a kezdők már 30 ezer forint körüli összegekért meghallgathatnak néhány előadást, aki pedig nem sajnálja a pénzt, akár csaknem 200 ezer forintot is kiadhat azért, hogy személyes tréningeken vegyen részt, és helyben próbálhassa ki, hogyan kell megszólítani egy nőt.

©

De mit kap az ismerkedni vágyó ember ezért a pénzért? (Még pontosabban: az ismerkedni vágyó férfi. A nőknek szinte semmi nem szól, ha ők meg szeretnék tanulni, hogyan kezdjenek el egy beszélgetést. Ha pedig az embert a saját neme érdekli, szintén kénytelen az angol nyelvű tanácsoknál maradni.) A csodát ígérő könyvek, DVD-k és hanganyagok nagyjából pont ugyanazt kínálják, mint akármelyik, szintén sok ezer forintért kapható, önbizalomra oktató kiadvány: hosszasan mantrázzák, hogy mindenki képes lehet elkezdeni egy beszélgetést, próbálják meggyőzni az embert, hogy nem kell feladni az első kudarc után, és azt sulykolják, hogy sokkal sikeresebb lehet az, aki magabiztosságot sugároz. Ezt persze nagyjából mindenki tudja, aki tizenévesen eleget beszélgetett a lányokról – hogy tudományosabbnak tűnjön az egész, szakkifejezések és betűszavak tucatjaival próbálják leírni az ismerkedés folyamatát.

A tanfolyamok és táborok ennél többet ígérnek. Egy korábbi tábor résztvevője kérdésünkre úgy írta le ezt: folyamatos önbizalombombákat próbálnak ott szerezni, a nagyot mondó előadások mellett tánctanárt kapnak, trénerlányokkal gyakorolhatják a beszélgetést, amit utólag elemeznek, és persze esténként megpróbálhatják az ismerkedést élesben is – amit nyilván bárki ugyanígy megtehet, aki a Balatonon vagy Pesten nekimegy az éjszakának. Van, akinek azt ígérik, hogy segítenek tartós kapcsolatot találni, másnak azt, hogy egy beszélgetés kezdésétől öt perc alatt eljuthat az első csókig. Ki mit szeretne hallani.

Kik fizetnek ezért nagy pénzeket?
Az eddigiekből jól sejthető, kik jelentik a célközönséget – és ezt így látja az is, aki már volt hasonló rendezvényen. Döntő többségben húszas vagy harmincas éveikben járó férfiak, nagy adag introvertáltsággal, akik sikerre vágynak, de nem tudják, hogyan érdemes belevágni egy beszélgetésbe, hol lehet megismerni másokat, vagy egyszerűen hogy mit kezdjen az ember magával, ha túl félénk. Ahogy egy nyilvános fórum beszélgetésében egyikük írta: azok, akiknek eddig kimaradt az életéből az élmény, amikor az ember háta mögött összesúgnak a nők. Az a lehetőség pedig, hogy egy pszichológustól ne csak tüneti kezelést kapjanak, nem vetődik fel.

Nyugaton durvábban megy

Érdekesség, hogy a magyar tanácsokból – legalábbis a nyilvánosan hozzáférhetőkből – a nőgyűlölet gyakorlatilag teljesen kimaradt, miközben a külföldi anyagoknak ez is alig bújtatott eleme. A magyarokban is alapvetés, hogy a nőket önálló akarat nélküli ösztönlényként kezelik, de ez még egész finom ahhoz képest, amit külföldi példákban láthattunk. Néhány éve például az egyik legnagyobb randiguru, a svájci–amerikai Julien Blanc vízumtilalmáért több országban tüntettek, miután kikerültek a netre a tanácsai: szerinte a nőt „idomítani” kell azzal, hogy elszigetelik a barátaitól, belefér az öngyilkossággal fenyegetőzés, és nem árt az sem, ha a férfi eléri, hogy a barátnője maradjon otthon ahelyett, hogy dolgozna.

Vannak persze más utak is. A téma egyik alapművének számító, 2005 óta 2,5 millió példányban elkelt, A játszma című könyv szerzője, Neil Strauss a negyvenhez közeledve megnősült, mára pedig már büszkén vallja magát feministának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!