szerző:
hvg.hu

Az amerikai elnök mindenkit büntetne, aki Észak-Koreával üzletel. Köztük van Magyarország is.

Magyarországgal is megszakíthatja a kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államok, legalábbis ha Washington beváltja Donald Trump legújabb fenyegetését. Az amerikai elnök a legújabb észak-koreai rakétateszt után azt posztolta a Twitterre: az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy minden olyan országgal megszakítja a kereskedelmet, amely Észak-Koreával üzleti kapcsolatban van.

Márpedig Magyarország ezek közé tartozik. Az észak-koreai külgazdasági hivatal 2016-os összesítése szerint hazánk rajta van azon a 82 országból álló listán, amely a kereskedelmi partnereket tartalmazza.

Magyarország részesedése persze elenyésző: 2016-ban mindössze 13 ezer dollárnyi kereskedelmet regisztráltak, ami a lista 76. helyéhez volt elegendő. (A KSH más számokat közölt: a statisztikai hivatal szerint 2016-ban 7,5 ezer dollárnyi árut exportáltunk, import pedig nem volt tavaly.)

Igaz, a listán szereplők szinte mindegyikéről elmondható ez. A 6,5 milliárd dolláros forgalom több mint 92 százalékát Kínával bonyolította le a diktatúra. Egy százalék fölé (1,2 százalék) az ázsiai nagyhatalmon kívül Oroszország tornázta külkereskedelmét.

Vagyis az is lehet, hogy Trump vasárnap esti tweetjével megint csak Pekinget akarta fenyegetni – a kijelentés azonban megint félrecsúszott. A BBC elemzésében emlékeztet: Kína nem csak Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, de az Egyesült Államoké is, Kínából 450 milliárd dollár értékű áru áramlik évente az USA-ba, az ellenkező irányba pedig 115 milliárd dollár az export értéke. A bojkott miatt egymillió amerikai veszíthetné el az állását, mellesleg drasztikus áremelkedést is jelentene, ha Kína helyett máshonnan kellene beszerezni az ott olcsón gyártott termékeket. A brit portál cikke szerint azért nem ennyire vészes a helyzet, a kongresszus ugyanis minden bizonnyal megvétózna egy ilyen intézkedést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!