szerző:
hvg.hu

Egy év alatt 13 százalékkal nőttek a bruttó átlagfizetések. A költségvetési szférában dolgozók már több pénzt vihetnek haza, mint a vállalkozások munkatársai.

A bruttó átlagkereset 292 400 forint volt augusztusban, ami 13,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 400 forintra becsülhető.

A KSH adatai szerint a legjobban a költségvetési szférában dolgozók keresnek, ők – természetesen csak ha a közmunkásokat nem számoljuk közéjük – 205 200 forintot vihetnek haza átlagosan. A vállalkozásoknál dolgozók átlagos nettó bére 202 600 forint, míg a nonprofit szervezetek átlagosan 181 ezres nettó bért adnak. A közmunkásoknak 54 300 forintból kellene kijönniük valahogyan a hónap végéig.

A KSH a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, valamint a költségvetési szféra és az állami közszolgáltató cégek keresetrendezésével magyarázta a nagy növekedést. Azt pedig már a hvg.hu-n is bemutattuk, hogy miért van igaza annak, aki úgy érzi, hogy az ismerősei többsége az átlagfizetésnél rosszabbul keres.