szerző:
hvg.hu

Sok előnye van annak, ha valaki a katás adózást választja, de amikor nyugdíjat kell számolni, látszanak a hátrányok is.

Kevesebb papírmunkát igényel és a közterhek is elviselhetőbbek, ha valaki az általános adózás helyett a katázást választja. Később azonban a nyugdíjban megmutatkozhat a döntés hátránya. Ennek a tudnivalóit gyűjtötte össze az Adózóna.

A minimálbéres egyéni vagy társas vállalkozó is meglehetősen szerény nyugellátásra számíthat, de a kisadózó pozíciója ennél is rosszabb. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset kiszámolásakor ugyanis az 1988-tól a nyugdíj megállapításának a kezdőnapjáig elért, a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetet kell figyelembe venni. Márpedig ilyen szempontból a kisadózó veszteséget szenved, mert rá az arányos szolgálati időszámítás szabályai vonatkoznak. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy például 2018-ban egy havi 50 ezer forintot fizető kiadózó 365 x 0.6840 = 250 nap szolgálati időt szerez csak. Az pedig már egyszerű matematikai törvényszerűség, hogy 40 év átlagát mennyire tudja lerontani 2-3 év gyengébb teljesítménye. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!