szerző:
hvg.hu

A cél a hírek szerint az, hogy a fix kamatozású, biztonságosabb hiteleket felvételét ösztönözzék a változó kamatozású kölcsönök helyett.

Szigorítják a hitelfelvételt ősztől a Bankmonitor piaci információi szerint. Csak az eddig elvihető kölcsön felét kaphatná meg, aki változó kamatozású hitelt akar, és kevesebbet keres, mint havi nettó 500 ezer forint. Ők a fizetésük legfeljebb 25 százalékát fordíthatnák törlesztésre, a mostani 50 százalék helyett – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

A tudósításban a várható szigorítást egy olyan család példáján keresztül magyarázták el, amelynek havi 300 ezer forint összjövedelme van. Most havi 150 ezer forintig vállalhatnak törlesztést, és ennek alapján legfeljebb 28 millió forint hitelt kaphatnak a Bankmonitor szerint. A szigorítás után már csak az összjövedelmük negyedét, havi 75 ezer forintot fordíthatnának törlesztésre, és legfeljebb 14 milliós hitelt kaphatnának.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője szerint szeptembertől változhat meg a hitelezés szabályrendszere, és csökkenhet a változó kamatozású hitelek felvehető összege a felére.

A cseh jegybank a héten jelentette be, hogy ott legfeljebb az éves jövedelemük kilencszeresének megfelelő összeget vehetnek fel hitelként egy család októbertől. A Reuters szerint Szlovákiában is hasonló szigorításra készülnek, mert túlzott eladósodástól tartanak.

Palkó István, a Portfolio.hu elemzője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Magyarországon egyelőre nem fenyeget túlzott eladósodás, de Csehország mellett például Romániában már vannak erre utaló jelek.

A magyar jegybank a korábbi hírek szerint azért változtatna a szabályozáson, hogy minél több válasszanak fix kamatozású hitelt. Ezek drágábbak, de biztonságosabbak, mint a változó kamatozásúak, amelyek törlesztője akár háromhavonta változhat.

Binder István jegybanki szóvivő két hete annyit már elmondott: intézkedésekre készülnek, hogy az ügyfelek inkább a hosszú távú, biztonságos törlesztőrészleteket válasszák. Ezzel kapcsolatban a jegybank tárgyal a bankszövetséggel.

A most kiszivárgott információkkal kapcsolatban a jegybank és a bankszövetség is későbbre ígért részleteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!