szerző:
hvg.hu

Egyetlen nap alatt, alig hárommillió forintból kinyomtattak egy lakóházat.

Tovább tart a verseny, ki tud gyorsabban látványosabb épületet elkészíteni 3D-nyomtatóval: Oroszországban most egy teljes lakóházat elkészítettek, alig egy nap alatt. A 3D-technológiával foglalkozó Apis Cor egy 37 négyzetméteres házat készített el – egyedül az ablakokat és a bútorokat tették bele utólag. Ráadásul ezúttal gyakorlatilag a teljes épület a helyszínen készült el, míg a korábbi 3D-s építkezéseknél a nyomtatás még máshol történt, a végleges helyen csak összeillesztették az elemeket.

Az épület ára összesen 10 134 dollár, ami kicsit kevesebb, mint 3 millió forint. Ez négyzetméterenként 80 ezer forintos költséget jelent. A gyártó szerint a ház 175 évig állhat – ezt persze nem fogjuk tudni számonkérni rajtuk.

A világ első 3D-ben nyomtatott épületét tavaly készítették el Kínában, de akkor a legtöbb elemet még nem a helyszínen nyomtatták ki. Egy másik kínai cég egy kétemeletes házat már helyben kinyomtatott, de az 45 napba telt, míg most Oroszországban egyetlen nap alatt végeztek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!