szerző:
MTI

Egyes megyékben együtt, más megyékben külön-külön emlékeztek meg a bal- és a jobboldali pártok képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójáról kedden, a nemzeti ünnepen.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünneplésében nincs bal- és jobboldal - hangsúlyozta Döbrentey Gyula nyugalmazott tanár kedden Székesfehérváron, a Fejér megyei és székesfehérvári önkormányzat közös megemlékezésén. A képviselőtestületek tagjaihoz sokan csatlakoztak a székesfehérváriak közül. A megemlékezés rendzavarás nélkül, méltóságteljesen zajlott.

Együtt emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a politikai pártok Egerben. Ugyanakkor a szocialisták képviselőinek koszorúzását bekiabálók zavarták meg. Mind a Gárdonyi Géza Színházban az emlékünnepségen, mind a város 56-os emlékművének megkoszorúzásán közösen vettek részt a politikai pártok képviselői. Utóbbi helyszínen a Magyar Gárda képviselői is koszorúztak. Mintegy húszfőnyi, árpádsávos zászlókat lobogtató csoport, hangos hazaárulók és gyilkosok bekiabálásokkal, fütyüléssel zavarta a szocialisták helyi vezetőinek koszorúzását. Heves megye másik nagyvárosában Gyöngyösön, minden incidens nélkül zajlott a megemlékezés, amelyen viszont a Fidesz képviselői nem vettek részt. Ők a többi párttól külön, még kedden este emlékeztek meg a forradalom hőseiről. 

A szocialisták helyi szervezetének képviselőit zavarták meg Keszthelyen is, ahol a szeles idő miatt a Fő téri ötvenhatos emlékmű mellett álló katolikus templomban tartották a forradalomról és szabadságharcról szóló megemlékezést. A keszthelyi ünnepség szónokaként Buzánszky Jenő labdarúgó, az egykori Aranycsapat tagja úgy fogalmazott: "a társadalmat, az emberi közösségeket nem erőszakkal, fegyverrel, hanem kultúrával, sporttal, és a szó, a meggyőzés erejével kell és lehet megváltoztatni, életünk jobbra fordulásáért".

A templomban, majd a szabadtéri emlékműnél a pártok és civil szervezetek helyi képviselői mellett tucatnyi egyenruhás Magyar Gárda tag is felsorakozott. A szocialisták helyi szervezetének képviselői elé állva egy fiatal szitkozódni kezdett, megpróbálva megakadályozni, hogy az MSZP is elhelyezze koszorúját. A jelenlévő rendőrök nem avatkoztak közbe, a férfi a kiabálás után végül hagyta a szocialistákat is koszorúzni.

Nem vett részt a Fidesz és a KDNP Miskolcon az 1956-os megemlékezéseken, ugyanakkor a Jobbik képviselői ott voltak az MSZP vezette önkormányzat által szervezett rendezvényeken. A borsodi megyeszékhelyen az 1956. október 26-án eldördült sortűz áldozatainak emléktáblájánál kezdődtek a megemlékezések. A 26 miskolci áldozat közül a legfiatalabb az akkor 13 éves Misley Emese volt, aki iskolából tartott haza, amikor a halálos lövés érte. A keddi koszorúzáson megemlékező beszéd ezúttal sem hangzott el. A megemlékezők között volt Káli Sándor, Miskolc polgármestere, Szűcs Erika és Fedor Vilmos alpolgármesterek, az MSZP országgyűlési képviselői. Ott voltak az 56-os szervezetek és a Pofosz képviselői, az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Jobbik képviselői. A rendszerváltás óta most először nem vett részt a közös ünnepen a Fidesz és a KDNP. Szinay Attila, a Fidesz városi elnöke távolmaradásukat a tavalyi budapesti eseményeken elkövetett súlyos jogsértésekkel, az eltúlzott rendőri erőszakkal, az érdemi felelősségre vonás mellőzésével indokolta. A két párt hétfőn emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Miskolcon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

A bíróságnak továbbítják a Budaházy-felvételeket

A rendőrség továbbítja a bíróságnak a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről készült felvételt - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője, hangsúlyozva, hogy Budaházy kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni.

MTI Itthon

Részegek forradalma: tudatosan támadtak a rendőrökre

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedd reggeli sajtóértekezletén Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség szerint a "tüntetők" fele ittas volt.

MTI Itthon

Átadták a Nagy Imre-érdemrendet

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

MTI/hvg.hu Itthon

Tömegoszlatással végződött az ünnepségsorozat

Zászlófelvonással indult, Fidesz-gyűléssel folytatódott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat. Hangoskodók voltak, de rendbontás nem. Egészen estig, amikor az Alkotmány utcában szétoszlattak egy csoportot. Olvasson fordított időrendben!