szerző:
MTI

Kidolgozottságában csapnivaló, tartalmát tekintve pedig a balatoni idegenforgalom szempontjából hátrányos terveket tartalmaz, ezért határozottan tiltakozunkellene - fogalmazta meg a turizmusról szóló törvénytervezetről alkotott álláspontját Balázs Árpád, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ)elnöke, a szervezet siófoki elnökségi ülésén.

A turizmusról szóló törvénytervezet társadalmi vitájában fontos szereplőnek számító balatoni önkormányzatok összegezték a tervezettel kapcsolatos kifogásaikat és továbbították a Balatoni Fejlesztési Tanácsnak. A legerélyesebben az ellen tiltakoznak, hogy az eddigi nyolc turisztikai régiót hétre csökkentsék "a legfontosabb turisztikai régió, a Balaton vidékének feldarabolásával" - áll a levelükben.

Az önkormányzatok tiltakoznak egyebek közt azon elképzelések ellen is, amely álláspontjuk szerint az eddigi idegenforgalmi támogatásuk elvonását, központosítását jelentené. A BSZ ülésen szó esett arról is, hogy a jövő nyári szezonban a strandok minősítésére meghirdetik ismét a Kékhullám Zászló elnyerési lehetőségét, amely feltétel rendszere közelíteni fog az európai, hasonló célokat szolgáló Kék Zászlóéhoz. A balatoniak 2009 nyarától szeretnének a nemzetközi minősítő rendszerbe bekapcsolódni, bízva annak nagyobb reklámértékében. "Ha a jövőben is építeni akarunk a fürdőturizmusra, a balatoni strandok legalább harmadának meg kell szereznie ezt a minősítést" - fogalmazott Balázs Árpád, aki szerint az európai feltételeknek való megfeleléshez több fejlesztésre is szükség lesz, egyebek közt a parkolókkal-, a beléptető rendszerekkel, vagy a higiéniával kapcsolatos elvárások miatt.
MTI Gazdaság

Támogatási pénzek és célok a Balatonnál

Megkezdődik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján pénteken a turisztikai pályázat-tervek társadalmi egyeztetése, amely alapján megfogalmazódnak a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet kiemelt fejlesztési céljai is.

MTI Ingatlanmenedzser

Az angoloké lesz a Balaton?

A balatoni ingatlanpiac egyértelmű élénküléséről adtak számot az ingatlanforgalmazók. Főként az olcsó házak, telkek iránti belföldi érdeklődés van felfutóban, és nő az angol jelenlét a piacon a sármelléki repülőtér járatainak köszönhetően.