szerző:
Kovács István

Széksértésről szóló rendelet került be Ózdon a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatába, amelynek alapján a testületi többség szótöbbséggel megállapíthatja, hogy egy-egy hozzászólás sértő volt-e egy másik képviselőre nézve. Ha a „rögtönítélő bíróság” megállapítja a széksértést, azonnali tízezer forint pénzbüntetést szavazhatnak meg. Az új SZMSZ-re csupán két testületi tag mondott nemet.

Ózd város képviselő-testülete új SZMSZ-t fogadott el, amelynek 24.§-a a tanácskozás méltóságának tiszteletben tartásáról rendelkezik. Ennek 4. pontja kimondja: az a képviselő, aki más tagot sértő kifejezésekkel illet és azt azonnal vissza nem vonja, széksértést követ el. Ennek tényét a képviselő-testület vita nélkül, szótöbbséggel állapítja meg és rendbírságot szabhat ki, aminek összege tízezer forint és a tiszteletdíjból vonják le.

Az ülést vezető elnök rendfenntartásra hozott intézkedése ellen felszólalni, visszautasítani, vagy vitába szállni vele sem lehet. A szabályzatot a 15 tagú testületből az egyetlen MSZP-s és két független képviselő is elfogadta, csupán a két jobbikos nyomott „nem” gombot.

A független Tartó Lajos elmondta: azért bólintott rá az SZMSZ-re, mert habitusánál fogva nem kerülhet olyan helyzetbe, amikor bárkit is megsérthet és az elmúlt négy ciklusban vele szemben sem történt személyeskedés.

Kisgergely András, a Jobbik városi elnöke viszont emlékeztetett az elfogadás előtti testületi ülésre, ahol párttársa, Márton Ferenc az ózdi média fölött gyakorolt cenzúrát kérte számon a város vezetőin. Fürjes Pál polgármester ekkor láthatóan kényelmetlenül érezte magát, majd kijelentette, hogy ő inkább moderálásról beszélne, majd gyorsan továbblapozott a napirendekben.

A Jobbik elnöke hozzátette: a városban lefejezték az írott és az elektronikus sajtót, a legtapasztaltabb, legismertebb újságíróknak mondtak fel csak azért, mert a Fidesz helyi vezetőinek nem tetszett addigi korrekt, médiaegyensúlyra törekvő munkájuk. Kisgergely egy mondást idézett, miszerint annak játszik a zenekar, aki fizet, csakhogy ebben az esetben közpénzből muzsikálnak.

Szerinte nem véletlen, hogy a helybeliek jelentős része az ÓVTV-t nem Ózdi Városi Televízióként, hanem Ózdi Vitális Televízióként emlegeti, utalva a Fidesz városi elnökének befolyására. Szerinte egyébként – tért vissza az SZMSZ-re – gumitörvény született, mert nem határozták meg, mi számít sértésnek, tehát akár egy furcsa nézésért is kiszabhatja a fideszes többség a tízezres büntetést, ami szerinte távol áll a demokráciától. A célt viszont egyértelműnek ítéli meg: az ellenzéki képviselők kerüljenek minden kényes kérdést, amit csak a testületi üléseken tudnának a nyilvánosság elé tárni, mert az átalakított helyi sajtóban erre esélyük sincs. Az elnök tudomása szerint ugyanez a folyamat zajlik más önkormányzati cégeknél is, és számos esetben feltételezhető a politikai tisztogatás. A munkahelyteremtést ígérő Fidesz néhány tucat ember munkaviszonyát már megszüntette Ózdon, tovább nehezítve a halmozottan hátrányos helyzetű térségben a kritikus foglalkoztatási gondokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!