szerző:
hvg.hu

A Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, szerintük ugyanis a mentális problémával küzdő emberek áldozatai a társadalmi diszkriminációnak.

A csoport szerint „a médiában szereplő, sok esetben a bűnözőket indokolatlanul pszichiátriai esetként kezelő híradások csak fokozzák a kirekesztettséget”. Közleményükben azt írják, ez történt a közelmúltban is, amikor a Magyar Televízió Híradó című műsorának június 11-i esti adásában elhangzottak szerint „valószínűleg skizofrén az a férfi, aki a rendőrökre támadt, ezért lábon lőtték”. A Nyitnikék szerint az ehhez hasonló híradások kárt okoznak mindannyiunknak.

A pszichiátriai gondokkal küzdők stigmatizációja ellen harcoló kezdeményezés ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, hogy az ilyen és hasonló esetek kapcsán konzultáljanak a jövőben.

Azt szorgalmazzák, hogy egy-egy híradás csak megalapozottan, orvos vagy igazságügyi szakértő jóváhagyásával állapítsa meg, hogy az adott bűncselekmény összefüggésbe hozható-e az elkövető pszichés állapotával. A zavart viselkedés hátterében ugyanis nagyon sokféle, átmeneti vagy tartós pszichés zavar, drog- vagy alkoholhatás is állhat.

„Sajnos Magyarországon a média rendkívül gyakran, elhamarkodottan minősíti az agresszív, vagy zavart viselkedésű személyeket 'schizofrénnek'. Pedig az ilyen viselkedés hátterében számtalan, a központi idegrendszer működését befolyásoló tényező, pl. anyagcserezavar, keringési zavar is állhat (természetesen az alkoholprobléma mellett). Az impulzuskontroll zavarai is agresszív viselkedést vonhatnak maguk után, és szintén nincs közük a skizofréniához. Valamely viselkedés hátteréről vélemény csak részletes kivizsgálást követően mondható. Éppen ezért az elhamarkodott kijelentések károsak, mert a médiának a közhiedelmet befolyásoló szerepe van, így a mentális zavarral élő egyének jogait sérti, és alapvetően téves megítélését sugallja" – mondta Bodrogi Andrea addiktológus-pszidchiáter, a Nyitnikék önkéntese.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!