Népszabadság: külföldi szakértők vizsgálhatják Schmitt doktoriját

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: SOTE; plágium; Schmitt Pál; plágiumbotrány; plágiumgyanú; plágiumügy; doktori;

Miután a Népszabadság arról számolt be, hogy a magyar szakértők sorra utasítják vissza, hogy a Schmitt Pál plágiumgyanús dolgozatát vizsgáló bizottságban részt vegyenek, a lap szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a SOTE külföldi szakértőket kérne fel a szövegelemezésre.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogy külföldi szakértőket kérjenek fel Schmitt Pál 1992-ben született, plágiumgyanús doktori disszertációjának vizsgálatára - írja a Népszabadság.

A hvg.hu több cikkben foglalkozott azzal, hogy a 215 oldalas disszertációból 180 oldal egy bolgár kutató munkájának lényegében szó szerinti átvétele, másik 17 oldal pedig egy német kutató munkájának fordítása. Az államfő az azóta már a SOTE-ba integrált Testnevelési Főiskolán szerezte doktori címét.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy jelentős nehézségekbe ütközik a Semmelweis Egyetem azon törekvése, hogy - néhány nappal korábbi bejelentésének megfelelően - létrehozzon egy kompetens, tekintélyes és független tagokból álló testületet Schmitt Pál doktori fokozatszerzése körülményeinek kivizsgálására.

Fotó:

A napilap úgy értesült, hogy a szakterületen járatos, a francia nyelvet is ismerő szakértők (akadémikusok, egyetemi tanárok, kutatók) egymást után utasítják vissza a felkérést, nyilvánvalóan az ügy politikai szempontból kényes volta miatt - olvasható a napilap szombati számában megjelent cikkben. Az egyetem ugyanakkor erre a hétre mindenképpen szeretné meghatározni a vizsgálat szakmai és személyi kereteit - ismertette szombaton a Népszabadság.

A lap keddi cikkében már arról ír, hogy ha külföldi szakértőkkel vizsgálnák Schmitt dolgozatát, akkor valójában csak az ügy szerzői jogi vonatkozásait lehetne feltárni - vagyis azt, hogy jogszerűen kerültek-e át a bolgár és a német szerző szövegei Schmitt dolgozatába. Ám ha a plágium kérdése beigazolódna, utána már a további adminisztratív és jogi lépéseket is könnyebb lenne megtenni - írja a Népszabadság.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X