szerző:
hvg.hu

Miután a Népszabadság arról számolt be, hogy a magyar szakértők sorra utasítják vissza, hogy a Schmitt Pál plágiumgyanús dolgozatát vizsgáló bizottságban részt vegyenek, a lap szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a SOTE külföldi szakértőket kérne fel a szövegelemezésre.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogy külföldi szakértőket kérjenek fel Schmitt Pál 1992-ben született, plágiumgyanús doktori disszertációjának vizsgálatára - írja a Népszabadság.

A hvg.hu több cikkben foglalkozott azzal, hogy a 215 oldalas disszertációból 180 oldal egy bolgár kutató munkájának lényegében szó szerinti átvétele, másik 17 oldal pedig egy német kutató munkájának fordítása. Az államfő az azóta már a SOTE-ba integrált Testnevelési Főiskolán szerezte doktori címét.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy jelentős nehézségekbe ütközik a Semmelweis Egyetem azon törekvése, hogy - néhány nappal korábbi bejelentésének megfelelően - létrehozzon egy kompetens, tekintélyes és független tagokból álló testületet Schmitt Pál doktori fokozatszerzése körülményeinek kivizsgálására.

©

A napilap úgy értesült, hogy a szakterületen járatos, a francia nyelvet is ismerő szakértők (akadémikusok, egyetemi tanárok, kutatók) egymást után utasítják vissza a felkérést, nyilvánvalóan az ügy politikai szempontból kényes volta miatt - olvasható a napilap szombati számában megjelent cikkben. Az egyetem ugyanakkor erre a hétre mindenképpen szeretné meghatározni a vizsgálat szakmai és személyi kereteit - ismertette szombaton a Népszabadság.

A lap keddi cikkében már arról ír, hogy ha külföldi szakértőkkel vizsgálnák Schmitt dolgozatát, akkor valójában csak az ügy szerzői jogi vonatkozásait lehetne feltárni - vagyis azt, hogy jogszerűen kerültek-e át a bolgár és a német szerző szövegei Schmitt dolgozatába. Ám ha a plágium kérdése beigazolódna, utána már a további adminisztratív és jogi lépéseket is könnyebb lenne megtenni - írja a Népszabadság.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!