szerző:
MTI/Magyar Nemzet

Megérkezett az Alkotmánybíróságra (AB) a kormány beadványa, amelyben az alaptörvény értelmezését kéri arról, hogy uniós nemzetközi egyezménynek minősül-e a Brüsszelben jóváhagyott pénzügyi paktum - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet hétfői száma szerint, ha az AB szerint uniós nemzetközi szerződés a pénzügyi paktum, akkor az aláírása után a parlament csak kétharmados többséggel ratifikálhatja.

A lap emlékeztet arra, hogy az AB 2010-ben rögzítette: nem csak az unió alapító szerződése és Magyarország csatlakozási dokumentuma tekinthető nemzetközi szerződésnek, hanem az olyan további megállapodás is, amely újabb hatáskörök átruházását és közös gyakorlását teszi szükségessé az EU fejlesztéséért.

A kormány február 10-én országgyűlési határozati javaslatban kért támogatást ahhoz, hogy - március első napjaiban - aláírhassa az EU-ban a költségvetési politika és a gazdaságpolitikai koordináció megerősítéséről szóló szerződést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!