szerző:
hvg.hu

Este 8-kor sugározta az MTV Schmitt Pállal készített exkluzív interjúját. A köztársasági elnök, aki először szólalt meg azóta, hogy a Semmelweis Egyetem elvette doktori címét, nem mondott le. Azt mondta: nem akarta más szellemi termékét ellopni, a lelkiismerete tiszta, az pedig nem esett jól neki, hogy elvették a kisdoktori címét. Tervei szerint Phd dolgozatot fog írni, hogy bizonyítson. A Sándor-palota előtt várakozó tüntetők kinevették az államfő szavait. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

A plágiumbotrány kronológiája
  • Január 11.: a hvg.hu kirobbantotta Schmitt Pál plágiumügyét: az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev korábbi munkájával.
  • Január 18.: Schmitt Pál első reagálásában visszautasította a vádakat.
  • Január 19.: a hvg.hu kiderítette, egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is átvett 17 oldalt Schmitt Pál.
  • Március 6.: a hvg.hu újabb átvett oldalakat talált a disszertációban, megállapítottuk, hogy a 225 oldalas mű 94,6 százaléka más munkák átvétele.
  • Március 27.: a tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben ugyan megállapítja a plágiumot, de a felelősséget az egyetemre hárítja.
  • Március 28.: Schmitt Szöulban azt nyilatkozta, nem mond le.
  • Március 28.: nyilvánosságra került a tényfeltáró bizottság egyik tagjának különvéleménye.
  • Március 29..: az Index olvasói segítségével a Nők szerepe a sportban című fejezethez újabb átvett forrásokat azonosított.
  • Március 29.: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának javaslatára a szenátus elvette Schmitt Pál doktori címét.
  • Március 30.: Orbán Viktor rádióinterjújában a köztársasági elnöknek az Alaptörvényben foglalt személyes sérthetetlenségére hivatkozott.
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Elcsendesedett a város

Így lezárjuk folyamatos tudósításunkat.

Schmitt Pál plágiumügyéről, nyilatkozatáról és reakciókról olvassa el összefoglaló cikkünket.

Újra működik a keh.hu

Korábban néhány perc erejéig nem lehetett elérni a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalát.

Szabadság híd: előállítottak néhány tüntetőt

Hat rendőrségi kisbusz áll a villamossíneken a Szabadság hídnál, és az ottlévőket, köztük a hvg.hu tudósítóját is igazoltatják. Korábban ugyanis néhány perc erejéig elfoglalták a hidat, legalábbis az úttestre álltak.

©

Tüntetők már nem nagyon vannak, a Hallgató Hálózat egy maroknyi embere áll csak ott. Egyikük helyszíni tudósítónknak azt mondta, egyik ismerősüket elvitték a rendőrök.

©

A Lánchídnál már nem tüntet a Jobbik

Lánchídnál véget ért a tüntetés. Helyszíni tudósítónk szerint csak néhány rendőr áll a hídnál. Korábban a rendőrök őrizetbe vettek 10-15 jobbikos tüntetőt.

Lelőtték a keh.hu-t

22.00-ra ígérte a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjának megtámadását az Anonymus csoport. 22.12-kor ez meg is történt.

Sándor-palota: "Mondjon le"

"Mondjon le, mondjon le" - kiabálják a tüntetők a Sándor-palota előtt. A demonstrálók azt mondják, nem tágítanak, egész hétvégén ott maradnak
Nagyítás-fotógalériánk a helyszínről - kattintson a képre!
©

DK: a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja, hogy Schmitt Pál nem mondott le, és maradásával "tovább alázza Magyarországot". Molnár Csaba alelnök pénteki MTI-hez eljuttatott közleményében a köztársasági elnök közmédiának adott péntek esti interjújára reagálva közölte: "a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani", a maradás, és annak "arcpirító" indoklása tovább taszítja az országot a politikai válságba. Hozzátette: a DK javaslata alapján az országgyűlésnek hétfőn határozati javaslatban kell felszólítania a köztársasági elnököt, hogy távozzon posztjáról. Molnár Csaba közlése szerint a Demokratikus Koalíció kedden 17 órakor nagygyűlést tart a Sándor-palota előtt, a rendőrségi bejelentést már megtették. Az alelnök közleményében kitért arra is, hogy most a felelősség Orbán Viktor miniszterelnöké, az ő dolga, hogy az általa Magyarországnak okozott kárt "eltakarítsa".

Hogy lehet Schmitt Pál Phd hallgató?

Elvileg nagyon egyszerűen: a SOTE Doktori Szabályzata szerint a jelentkezőnek az egyetem Tudományos Doktori Iskolája vezetőjével kell felvételi elbeszélgetést folytatnia. Igaz, a szabályzat 72. pontja úgy fogalmaz, "Sikertelen fokozatszerzési eljárás esetén az új eljárás legkorábban 2 év elteltével, ugyanazon programban legfeljebb egy alkalommal kezdeményezhető". Kérdés, a doktoritól való megfosztás sikertelen fokozatszerzésnek minősül-e.

Régi opponense is lehet Schmitt témavezetője

Schmitt Pál nyilatkozata alapjána PhD-t újra a Semmelweis Egyetemen teszi le. Az egyetem honlapja szerint a Sport és társadalomtudományi kar témavezetői között van Kertész István ókortörténész is, aki kisdoktori disszertációjának opponense volt.
1 2 3 4 5 6

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!