Schmitt Pál nem mondott le és újabb doktorit ír - percről percre

PERCRŐL PERCRE

Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Este 8-kor sugározta az MTV Schmitt Pállal készített exkluzív interjúját. A köztársasági elnök, aki először szólalt meg azóta, hogy a Semmelweis Egyetem elvette doktori címét, nem mondott le. Azt mondta: nem akarta más szellemi termékét ellopni, a lelkiismerete tiszta, az pedig nem esett jól neki, hogy elvették a kisdoktori címét. Tervei szerint Phd dolgozatot fog írni, hogy bizonyítson. A Sándor-palota előtt várakozó tüntetők kinevették az államfő szavait. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

A plágiumbotrány kronológiája
  • Január 11.: a hvg.hu kirobbantotta Schmitt Pál plágiumügyét: az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev korábbi munkájával.
  • Január 18.: Schmitt Pál első reagálásában visszautasította a vádakat.
  • Január 19.: a hvg.hu kiderítette, egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is átvett 17 oldalt Schmitt Pál.
  • Március 6.: a hvg.hu újabb átvett oldalakat talált a disszertációban, megállapítottuk, hogy a 225 oldalas mű 94,6 százaléka más munkák átvétele.
  • Március 27.: a tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben ugyan megállapítja a plágiumot, de a felelősséget az egyetemre hárítja.
  • Március 28.: Schmitt Szöulban azt nyilatkozta, nem mond le.
  • Március 28.: nyilvánosságra került a tényfeltáró bizottság egyik tagjának különvéleménye.
  • Március 29..: az Index olvasói segítségével a Nők szerepe a sportban című fejezethez újabb átvett forrásokat azonosított.
  • Március 29.: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának javaslatára a szenátus elvette Schmitt Pál doktori címét.
  • Március 30.: Orbán Viktor rádióinterjújában a köztársasági elnöknek az Alaptörvényben foglalt személyes sérthetetlenségére hivatkozott.

2012. március 30., péntek | 20:58

Tury-Kovács Béla: Meglepetés erejével ért a beszélgetés

"Meglepetés erejével ért a beszélgetés, végig kell gondolni, mi következik ebből" - mondta Tury-Kovács Béla fideszes képviselő a köztévén sugárzott Schmitt Pál-interjút követően munkatársunknak. "Meg kell próbálni a kormánypártoknak megadni a segítséget, hogy a köztársasái elnök tekintélye ne csorbuljon véglegesen. Schmitt Pálnak kell végiggondolnia, mi a hasznos, ami elfogadható az emberek számára" - tette hozzá. Kérdésünkre még annyit mondott, hogy a beszélgetés jellege volt számára meglepetés, de az elnök nyilván direkt választotta ezt a formát.

Munkatársunk egy sor fideszes képviselőt megpróbált elérni, hatan nem vették fel a telefont, öten ki voltak kapcsolva. Révész Máriusz felvette, de közölte, hogy nem nyilatkozik, Pokorni Zoltán pedig sajtósán keresztül üzente, hogy már mindent elmondott a témában. Pokorni korábban a hvg.hu videóstábjának azt nyilatkozta, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy Schmitt Pál plagizált, le kell mondania.

2012. március 30., péntek | 20:53

LMP: ez szégyen

Az LMP véleménye szerint szégyen, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken nem mondott le - jelentette ki a párt Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján Heltai László, a párt szóvivője. A szóvivő azt mondta, az is szégyen, hogy ott kell állniuk a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt és követelni "a nyilvánvalót" azt, hogy "a bukott elnök" mondjon le hivataláról. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ez a történet már nem Schmitt Pálról szól, hanem Orbán Viktorról "aki őt hivatalába helyezte és ott tartja minden határon túl".

2012. március 30., péntek | 20:50

Budapesti KDNP: Schmittnek nyugdíjba kellett volna vonulnia

Ebből az erkölcsi válságból az ellenzékkel együtt kell kimászni - mondta Szalma Botond, a fővárosi KDNP vezetője az ATV-ben. A budapesti KDNP vezetője néhány nappal ezelőtt olyan közleményt adott ki, hogy azoknak kell lemondaniuk, akik megpróbálták eltussolni Schmitt Pál plágiumügyét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Schmitt Pál helyében már nem lenne államfő. Szerinte Schmitt Pálnak ebben a helyzetben nyugdíjba kellett volna vonulnia, és az unokáival kellett volna törődnie.

2012. március 30., péntek | 20:47

Tüntetők Schmitt beszéde alatt

2012. március 30., péntek | 20:41

Sándor-palota: gyakorlatilag vége a tüntetésnek

Sátrat bontottak az LMP-sek. Mint egyikük a helyszínen lévő tudósítónknak elmondta, a taktikájuk a jövőben az lesz, hogy követni fogják Schmitt Pált. Ugyanakkor megérkezett este a Szolidaritás is, akik azt mondták, hogy mostantól a Dísz tére a tüntetések csomópontja lesz.

A rendőrség is elvonult a Dísz térről.

2012. március 30., péntek | 20:23

Az MSZP megdöbbent

"Megdöbbenéssel fogadtuk, hogy Schmitt Pál ma sem merte meghozni az egyetlen morálisan elfogadható döntését. Így Orbán Viktor dolga és felelőssége eltávolítani őt a székéből, hiszen ő volt az is, aki oda ültette. Elvárjuk ezért Orbán Viktortól, hogy azonnal mondassa le Schmitt Pált" - közölte az MSZP.

2012. március 30., péntek | 20:19

Kiröhögték Schmitt Pált

Schmitt Pál nyilatkozatát hangos röhögéssel fogadták a Sándor-palota előtt összegyűlt tüntetők, tudósítónk szerint szinte minden egyes szaván nevettek.

Az LMP szerint Schmitt Pál később le fog mondani, ezért pedig a Parlamentben tesznek majd lépéseket.

Az ellenzéki párt arra kérte a tüntetőket, hogy támogassák az LMP népszavazását, hogy így is felléphessenek a hatalom ellen. Vágó Gábor a helyszínen azt mondta: a békés, erőszakmentes ellenállásban hisznek, fegyverük a szó és a tett, az erőszak a gyávák fegyvere.

2012. március 30., péntek | 20:09

Schmitt nem mondott le

Egy ez becsületbeli ügy, kiállok saját magamért - zárta az interjút.

2012. március 30., péntek | 20:07

Schmitt: PhD-zni fog

Nem esett jól Schmitt Pálnak, hogy elvette tőle a Semmelweis Egyetem a doktori címét. "Míg kint voltam, ezek közben egy gyorsított eljárással elvették tőlem." Szerinte egy napot kellett volna a szenátusnak várnia. "Lelkük rajta, nem fogok velük vitatkozni" - mondta, hozzátéve, nem kérkedtem ezzel, nem kaptam anyagi vagy erkölcsi előnyöket emiatt.

70 évesen PhD-dolgozatot fog írni.

2012. március 30., péntek | 20:07

Schmitt nem perel

Nem perelek, de érvelek - mondta Schmitt Pál. Hozzátette, kiáll az igazáért.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
87 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 2., 19:01 Tokaji Árpád

A HVG társadalmilag fontos oknyomozó újságírásának minden elismerése mellett azért egy erősen kétes elemet is meg kell említeni: Az Index múlt szerdán, 28-án jelentette meg azt az előopponensi véleményt, melynek létezését a HVG még múlt pénteken, 30-án este is tagadta(Kertész István korábbi téves állítására hivatkozva) a "Schmitt Pál (megint) hazudott" c. percről-percre cikkében. A HVG állítása ez esetben rágalmazás, mivel az előopponensi vélemény - Schmitt állításával összhangban - valóban nem tér ki az idézés módjára.

2012. április 1., 20:51 Szekeres István

Schmitt Pál államelnök „levadászása”

Sólyom Lászót — előző államelnökünket, — kedveltem, mert Ő volt személyében az első olyan államelnökünk, aki szétszaggatott és pusztuló nemzetünket először képviselte egységesen Hazánkban, a Kárpát-medencében. Kimutatva azzal is, hogy nagy nemzeti ünnepeinket nem egyszer — a szomszéd államokban elnyomott, megalázó, nyelvünk használattól is megfosztott nemzettársainknál töltötte! Hogy érezzék: Velük vagyunk most is! A komáromi hídon történteket sem lehet elfelejteni. Kapott is ezért nem egyszer kemény bírálatot a baloldali és szabaddemokrata politikusoktól. A cikkek hozzászólóinak negatív véleményéről már nem is beszélve.
S hogy nem Őt választották meg még egy ciklusra: nehezen, de szó nélkül elfogadtam. Mert ez a demokrácia törvénye.
Amit most művelnek Schmitt Pál államelnökünkkel, azt nem tudom elfogadni. Ez nem más, mint Államfőnk hisztérikusan módszeres „levadászása”, megbecstelenítése! — politikai okokból. Mert az igazi „nagyvad”: Orbán és kormánya. A nagy politikai cél „becserkészésének” csak eszköze. A „szalámi vagdalásának” ez csak egy nagyobb szelet, aminek célja a 2/3-os többség felszeletelése. Elfelejtkezve arról, hogy a legnagyobb bűnök egyike ezeréves magyar államunk mindenkori államfői tisztsége ellen. Amit egy diktatúrában, netán királyságban egykor ennek megfelelően „díjaztak”. Mert demokráciában ilyesmi senkit nem fenyeget.
Lehet semmibe venni, jogtalanul felül bírálni azoknak az általam ismeretlen személyeknek a véleményét, akik két évtizeddel korábban az akkori szabályok és eljárások szerint az aspiránsok egyikét:
Schmitt Pált „Summa cum laude” eredménnyel doktorrá minősítették.
És ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy dolgozatát most, két évtized elteltével hogyan minősítenék!
A demokráciát azok becstelenítik meg, akik a legtöbbet beszélnek és írnak róla. Arról, hogy most nincs demokrácia, nincs sajtószabadság, hogy most bizony: diktatúra van!
És kinek ártanak a legtöbbet vele?
Nem Schmitt Pálnak, hanem a magyar államnak és állameszmének!

2012. április 1., 19:34 Elekes Kornélia

SP nyilván tisztában volt azzal, ami a bizottság kéthavi jelentéséből is kiderült, hogy az értekezés nemcsak másolat, de a tömörítésnél nem vették figyelembe, hogy a rövidített változat is értelmezhető maradjon, azaz ne csak a táblázatok hivatkozásait, de magukat a táblázatokat is átmásolják az eredeti munkákból. Nem lett volna szabad hagyni, hogy kiderüljön, hogy sem a "kisdoktori" készítője, sem bírálói soha el sem olvasták az értekezést.

2012. április 1., 19:16 ramirezworld

Az egyetem rektorát le tudták mondatni órák alatt persze. Aki ellenünk van az nincs velünk. Így jár mindenki, aki kinyitja a pofáját. NYÍLT DIKTATÚRA.

"Hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy."

2012. április 1., 18:51 László Zana

Nem kell megadni neki azt a lehetőséget,hogy önként lemondjon! Egyszerűen ki kell rúgni! Ehhez pedig rendszerváltás, új vállasztás kell! Egy EGÉSZSÉGES ERŐS EURÓPAI DEMOKRATIKUS MAGYAR KÖZTÁRSASÁGOT KELL KÖZÖSEN LÉTREHOZNUNK!Tolvajok ,csalók,hazugok ,nép és nemzet ellen viselkedők, bajkeverők messzire kerüljék el a közéletet!

További 82 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Schmitt Pál nem mondott le és újabb doktorit ír - percről percre
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X