szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index szerdán játékot indított olvasóinak, hogy Schmitt Pál kisdoktori dolgozatának egy fejezetét átnézve találjanak forrásokat a műhöz.

Az Index szerdán közöltt egy fejezetet Schmitt Pál kisdoktori dolgozatából, melynek címe: Nők szerepe a sportban. Az olvasóikat arra biztatták, hogy találják meg az anyag eredeti forrásait. Pár óra alatt több eredeti forrást is azonosítani tudtak az olvasók.

Mint megírtuk: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora csütörtökön délelőtt. A doktori tanács 22 tagjából 18 volt jelen, a többség (16:2 arányban) a doktori cím elvétele mellett szavazott. Az egyetem szenátusa délután dönt.

Az Index szerint teljes egészében senkinek sem sikerült megfejteni, milyen forrásból dolgozott Schmitt Pál disszertációja a nők szerepéről szóló fejezetében, de egy, a források közt jelöletlen művel több azonosságot is felfedeztek. A legárulkodóbb nyomot egy anonim olvasó találta. "Az első női olimpiai játékokat 1988-ben, Párizsban rendezték, és utána még három alkalommal tartották meg. Az utolsó női játékokon 1924 évben, Londonban 25 sportágban vetélkedhettek a nők 19 ország részvételével" - a mondat szóról szóra megegyezik Anita L. Defrantz a "Sport ... le troisième" című vállogatáskötetben megjelent tanulmányában leírtakkal, melynek angol címe "Progress made, Pitfalls and Conditions for further Advancement of Women in the Olympic Movement".

A mondat az Index szerint azért különösen árulkodó, mert hibás: 1924-ben nemhogy az utolsó női játékokat nem rendezték meg, egyáltalán nem rendeztek játékot. A "Sport ... le torisième" című munka ugyan fel van tüntetve Schmitt dolgozatának irodalomjegyzékében, de hibásan. 16. tételként szerepel "A sport a harmadik évezredben" címen, Klaus Heinemann műveként feltüntetve. Heinemann valójában csak egy tanulmányt jegyzett a műben, ennek 9 oldalát emelte át Schmitt jelölés nélkül, egy az egyben saját szakdolgozatába.

A "Sport ... le troisième" kötet egy másik tanulmányát Schmitt külön jegyzi irodalomlistájában, melynek 17. tétele Nancy Théberge "Nők és az olimpiai játkékok" címen szerepeltetett tanulmánya. Anita L. Defrantz és tanulmánya viszont nincs említve az irodalomjegyzékben, pedig az Index szerint egy másik vendégszöveg – jelöletlen idézet – is ebből a tanulmányból származik.

További jelöletlen forrásokat és átvételeket itt olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!