Szembemegy a Fidesz a kormánnyal

2012. április 26., csütörtök, 15:48 • Utolsó frissítés: 2012. április 26., csütörtök, 16:48
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Ragaszkodik a Fidesz a pofátlan végkielégítések különadójához, amelyet a kormány most el akar törölni - jelentette be a párt szóvivője. A Fidesz azt is javasolja a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy egyáltalán ne vezessék be - közölte Selmezci Gabriella, a kormánypárt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A hétfőn nyilvánosságra konvergenciaprogram szerint öt új adónemet, köztük telefonadót és tranzakciós adót vezetne be a kormány, ugyanakkor az általuk "pofátlannak" végkielégítések különadóját eltörölnék. A megszüntetést a tervben azzal indokolják, hogy a kisadók - a gyógyszertári szolidaritási díj, a magánszemélyek 98 százalékos különadója és a katasztrófavédelmi hozzájárulás - nem hoznak jelentős bevételt, de adminisztrációs terhet jelentenek.

Selmeczi Gabriella szerint viszont a Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez, mivel ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása. Emlékeztetett, a 98 százalékos különadót azért vezették be, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából.

A kormánypártok olyannyira ragaszkodtak a magánszemélyek 98 százalékos különadójához - ami szerint az állami vezetőknek, polgármestereknek, képviselőknek a végkielégítésük 2 millió fölötti részének 98 százalékát vissza kell fizetniük az államnak -, hogy még az Alkotmánybíróság hatáskörét is megcsorbították, mert a testület az eredeti jogszabályt alkotmányellenesnek minősítette.

Amennyiben egyébként eltörlik az adónemet, akkor a kormányváltás vagy az éppen aktuális kormányátalakítás után milliókkal távozhatnának posztjukról a kabinettagok. Így Orbán Viktor kormányfő kilencmillió, Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, aki sajtóhírek szerint az IMF-tárgyalások vezetésének lehetséges várományosa, hatmillió forintot - hat havi keresetét - teheti majd zsebre, ha távozik hivatalából.

A telefonadót is átalakítaná a Fidesz

Selmeczi Gabriella közölte azt is: javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy bevezetésük őket ne érintse. Nekik ugyanis a plusz pár száz forintos kiadás is komoly problémát okozhat - indokolta.

A konveregenciaprogram szerint ugyanis a telefonhívások adója általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint, a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke pedig egy ezrelék lenne. Utóbbi adónem alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra (így a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra) terjedne ki.

A kormány egyelőre nem reagált a felvetésekre, ugyanakkor a konvergenciaprogram szerint kérdéses, hogy a telefon- és tranzakciós adóval sújtottak körét szűkítsék. A 650 milliárdos csomag nagy részét ugyanis éppen e két adónemre építették. A telefonadóból két év alatt 54, a tranzakciós adóból 130-228 milliárd forint bevételt várnak.

Fotó:
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Szembemegy a Fidesz a kormánnyal
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X