szerző:
hvg.hu/MTI

Ragaszkodik a Fidesz a pofátlan végkielégítések különadójához, amelyet a kormány most el akar törölni - jelentette be a párt szóvivője. A Fidesz azt is javasolja a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy egyáltalán ne vezessék be - közölte Selmezci Gabriella, a kormánypárt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A hétfőn nyilvánosságra konvergenciaprogram szerint öt új adónemet, köztük telefonadót és tranzakciós adót vezetne be a kormány, ugyanakkor az általuk "pofátlannak" végkielégítések különadóját eltörölnék. A megszüntetést a tervben azzal indokolják, hogy a kisadók - a gyógyszertári szolidaritási díj, a magánszemélyek 98 százalékos különadója és a katasztrófavédelmi hozzájárulás - nem hoznak jelentős bevételt, de adminisztrációs terhet jelentenek.

Selmeczi Gabriella szerint viszont a Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez, mivel ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása. Emlékeztetett, a 98 százalékos különadót azért vezették be, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából.

A kormánypártok olyannyira ragaszkodtak a magánszemélyek 98 százalékos különadójához - ami szerint az állami vezetőknek, polgármestereknek, képviselőknek a végkielégítésük 2 millió fölötti részének 98 százalékát vissza kell fizetniük az államnak -, hogy még az Alkotmánybíróság hatáskörét is megcsorbították, mert a testület az eredeti jogszabályt alkotmányellenesnek minősítette.

Amennyiben egyébként eltörlik az adónemet, akkor a kormányváltás vagy az éppen aktuális kormányátalakítás után milliókkal távozhatnának posztjukról a kabinettagok. Így Orbán Viktor kormányfő kilencmillió, Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, aki sajtóhírek szerint az IMF-tárgyalások vezetésének lehetséges várományosa, hatmillió forintot - hat havi keresetét - teheti majd zsebre, ha távozik hivatalából.

A telefonadót is átalakítaná a Fidesz

Selmeczi Gabriella közölte azt is: javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy bevezetésük őket ne érintse. Nekik ugyanis a plusz pár száz forintos kiadás is komoly problémát okozhat - indokolta.

A konveregenciaprogram szerint ugyanis a telefonhívások adója általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint, a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke pedig egy ezrelék lenne. Utóbbi adónem alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra (így a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra) terjedne ki.

A kormány egyelőre nem reagált a felvetésekre, ugyanakkor a konvergenciaprogram szerint kérdéses, hogy a telefon- és tranzakciós adóval sújtottak körét szűkítsék. A 650 milliárdos csomag nagy részét ugyanis éppen e két adónemre építették. A telefonadóból két év alatt 54, a tranzakciós adóból 130-228 milliárd forint bevételt várnak.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!