szerző:
MTI

Nem fogadta el a szegedi közgyűlés csütörtökön az önkormányzati cégek tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóit, illetve az idei évre készített üzleti terveit. Egyedüli kivételként az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. beszámolója kapta meg a minősített többséget, ezzel a cég a városnak osztalék formájában 300 millió forintot fizet vissza, amit korábban egy beruházáshoz kapcsolódó ingatlan-adásvételkor kapott.

Az előterjesztéseket Farkas Lászlónak, a pénzügyi bizottság elnökének kivételével a Fidesz-KDNP-frakció tagjai és Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő támogatták, a szocialista képviselők és a Szabad Város Egyesület tagjai ellene szavaztak.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Botka László (MSZP) polgármester azt mondta: a közgyűlésen megdőlt az elmúlt két évben kialakult rendszer, amely szerint a tizennégy tagú Fidesz-KDNP-frakció az egy jobbikos képviselő segítségével biztosította az önkormányzati cégekkel kapcsolatos döntésekhez szükséges többséget a 29 fős testületben.

A politikus emlékeztetett, hogy a 2010-es választások után a hatékonyságra hivatkozva a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége egy kivételével lecserélte az önkormányzati cégek vezetőit. A benyújtott beszámolók alapján azonban kiderült, hogy a várt javulás nem következett be, sőt jelentősen - összességében több százmillió forinttal - nőtt a cégek által igénybe vett szolgáltatások költsége.

A cégek beszámolóit és üzleti terveit a közgyűlés a június 22-i rendkívüli ülésén fogadhatja el - mondta a polgármester. Hozzátette: addig folyamatosan egyeztetnek a lakosságnak közszolgáltatásokat nyújtó, összességében körülbelül 200 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont kezelő cégek tevékenységéről.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a közgyűlés "nem volt teljes siker" a képviselőcsoport számára.

A politikus szerint a cégek beszámolóinak és üzleti terveinek többsége megfelelő volt, az IKV Zrt. és - a korábbi évek csekély nyereségével szemben az idei évre veszteséget tervező - Szegedi Közlekedési Kft. esetében pedig a fideszes képviselők is támogatták, hogy új előterjesztések készüljenek.

Az önkormányzati cégek a május 31-i határidőig teljesítik a cégbírósággal szembeni adatszolgáltatási kötelezettségüket, a rendkívüli közgyűlés után pedig pótolják a beszámolókat – ígérte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!