szerző:
Faigl Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden évben gyakoriak a strandon és fesztiválokon történő lopások, a tettesek pedig sokszor nem is gondolják, hogy bűncselekményt követnek el. A budapesti fürdőkben működő rendszer alkalmas lenne az esetek visszaszorítására, az elektronikus fizetőeszköz bevezetése azonban túlterhelné az egyébként is rossz hatásfokkal működő informatikai struktúrát.

 Minden évben több százmilliós forgalmat bonyolítanak le a strandok és a fesztiválok, ám ugyanilyen jól keresnek a bolton a tolvajok is. A rendőrség szerint jelentős részük „hivatásos” portyázó, de akad alkalmi tolvaj is, aki az otthagyott telefon, pénztárcát emeli el. A zárt strandokon ugyan üzemel értékmegőrző, de a személyzet aligha tudja felvenni a harcot a tolvajokkal.

Idén április 28-án indult a strandszezon, a belépőjegyek 2012-ben 100-400 forinttal lettek drágábbak, mint tavaly. Ez viszont nem tartotta vissza a fürdőzni vágyókat: a négynapos hosszúhétvégén több mint 50 ezren keresték fel a budapesti strandokat.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az alkalmi tolvajok rendszerint nincsenek tisztában azzal, hogy bűncselekményt követnek el. Pedig ennek következményeként értéktől függően 50 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedhet a bírság, vagy akár elzárást is kiszabhatnak büntetésként.

Kell az erkölcsi bizonyítvány

Bár a fürdők házirendjében minden esetben szerepel, hogy csak a megőrzőben hagyott értéktárgyakért vállalnak felelősséget, korábban előfordult, hogy a kabinos rendszert működtető strandokon maga a személyzet lopta meg a vendégeket. Az egyik legmegdöbbentőbb eset volt, amikor néhány éve egy újonnan alkalmazott kabinos lépett meg az egyik vendég slusszkulcsával és forgalmi engedélyével, majd elhajtott az áldozat parkolóban álló autójával.

Takarítással indult a strandszezon
©

Szerencsére ez nem jellemző eset – mondta el a hvg.hu-nak Hubert Sándor, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vállalatbiztonsági osztályának vezetője. Az alkalmazottak mindegyikének kötelezően rendelkeznie kell erkölcsi bizonyítvánnyal a munkába állás előtt, a kabinos munka ugyanis bizalmi állás.

Hubert szerint az elmúlt években bár néhány rosszul bezárt szekrényből tűntek el apróbb értéktárgyak, szekrényfeltörés nem fordult elő. A fővráosi strandokon folyamatos járőrözéssel egy külsős vagyonvédelmi cég, mégpedig a belügyminiszter, Pintér Sándor volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat próbálja kiszűrni az eseteket, de a tapasztalat szerint meglehetősen nehéz a tettenérés. A tolvajok általában készpénzre szakosodnak, ezért gyakorta a rendőrségi bejelentést követő bizonyítási eljárás is kútba esik.

A megoldás az óra vagy a fesztiválkártya

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója értelmetlennek tartja a feltöltőkártya alkalmazását, azt ugyanis könnyen elveszíti a vendég. A vezérigazgató a vidéken már rendszeresített karórás módszert alkalmazná: a vendég belépéskor egy karórához hasonló eszközt kapna, ezzel fogyaszthatna a büfében, majd távozás előtt a kijáratnál egyenlítené ki tartozását készpénzben. A rendszer bevezetése egy jogvita miatt azonban még várat magára. A cég új vezetősége elégedetlen a 2009-ben kötött a beléptetési rendszerre vonatkozó szerződéssel, ami fel akarnak bontani. (A jogvitával és az azt megelőző közbeszerzési üggyel a hvg.hu rövidesen külön fog foglalkozni.)

A balatoni szabad strandokon értékmegőrző sem üzemel. A szakemberek az javasolják, hogy ha társasággal indulunk a vízpartra, legalább egy ember mindig maradjon az értékek mellett. Ha egyedül vagyunk, akkor tanácsos minél kevesebb értéktárgyat magunkhoz venni, de attól is óva intenek, hogy ezeket az autóban hagyjuk, ilyenkor ugyanis jellemzőek az autófeltörések.

A rendőrök szerint fontos, hogy a lelakatolt bicikli kulcsát is erősítsük magunkra és minden esetben vigyük magunkkal a vízbe, mert bár lehetséges, hogy fürdőzés közben látjuk a kétkerekűt, a tolvajok gyorsabban dolgoznak, mintsem az áldozat a vízből a partra érjen.

A nyári fesztiválokon hasonló volt a helyzet, de a 2011-ben bevezetett fesztiválkártya jelentősen csökkentette a készpénzlopások számát. Ez hasonló módon használható, mint egy bankkártya: a fesztiválozó feltöltheti egyenlegét, és elektronikus pénzzel fizethet a szolgáltatásokért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Szombaton indul a strandszezon Budapesten

Szombaton kezdődik a budapesti strandszezon a Gellért, a Dagály és a Palatinus fürdők nyitásával - közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ szerdán.