szerző:
hvg.hu

Kínai gyártmányú, berregő pisztoly volt a szerdán elfogott, Luke Skywalkernek öltözött egyetemistánál, akit kihallgatása után elengedtek és ellene legfeljebb szabálysértési eljárás indulhat - közölte a rendőrség szerda esti sajtótájékoztatóján.

A Műegyetem diszpécsere tett bejelentést szerda délelőtt a rendőrségen arról, hogy egy fegyveres férfi tartózkodik az egyik előadóteremben - mondta Pap Judit alezredes, az ORFK sajtóügyeletének vezetője. A diszpécsert két hallgató tájékoztatta arról, hogy egy fürdőköpenyes férfi bement az előadóterembe, leült és egy pisztolyt tett ki az asztalra.

A helyszínre perceken belül megérkeztek a BRFK és a Terrorelhárítási Központ emberi, akik előállították a fiatalembert. Pap Judit szerint a rendőrségnek nincs lehetősége a mérlegelésre, minden esetben köteles intézkedni, ha bejelentést kap hasonló esetről. A fegyver valódiságáról csak azután lehet meggyőződni, hogy biztonságba helyezték az embereket.

©

A sajtótájékoztatón bemutatták a lefoglalt játékfegyvert, amely kínai gyártmányú, műanyagból készült, ravaszának meghúzására berreg, viszont messziről, laikus szemben igazinak tűnhet.

Szakács Attila fegyverszakértő azt mondta, hogy mivel a játék külső jegyeiben lőfegyverre hasonlít, közterületen közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, ezért közterületen nem szabad használni.

©

Pap Judit azt mondta, hogy a 22 éves fiatalember ellen nem indult eljárás, egyelőre tanúként hallgatták meg, mivel bűncselekmény nem történt. A fegyverszakértő szerint legfeljebb szabálysértés merülhet fel, de erről nem az ő feladata dönteni. A fiatalembert elengedték, a vizsgálat lezárultával visszakapja a játékpisztolyt.

A hvg.hu helyszíni tudósítójának a diákok azt mondták: a TEK éles lőfegyverekkel és pajzsokkal vonult be az előadóba, és "falhoz kenték" azt a másodéves, a gólyatáborban mentorként közreműködő hallgatót, akinél a játék fegyver volt. Munkatársunk szerint a hallgatók számára egyértelmű volt, hogy a fegyver nem valódi, hanem egy fröccsöntött, műanyag pisztoly, amit egy forgatáson használtak.

Mint kiderült, a hallgató azért volt fürdőköpenyben, mert a gólyatáborra forgatták újra a Csillagok háborúja hatodik részét, a diák pedig Luke Skywalkert alakította. Az egyik egyetemista szerint néhány diákot leszámítva ez a teremben lévők számára egyértelmű volt.

A BME dékánja a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az érintett diák komoly szankciókra számíthat.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!