szerző:
hvg.hu

Bár a keretszámok eltörlése jól hangzó javaslat, de önmagában nem oldja meg a problémát - közölte az Oktatói Hálózat Facebook-oldalán. A tanárok továbbra is kiállnak a röghöz kötés eltörlése mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány eltörli a felvételi keretszámok rendszerét. Az Oktatói Hálózat a Facebook-oldalán közölte, bár ez egy jól hangzó javaslat, de a bemeneti korlátozás elhagyása csak akkor jó hír, ha párosul a felsőoktatás megfelelő színvonalú finanszírozásával és a diákok röghöz kötésének eltörlésével.

"Anyagi feltételek hiányában az egyetemek és a főiskolák nem tudnak a rendszer kapacitásait messze meghaladó számú hallgató számára minőségi képzést nyújtani" - hívták fel a figyelmet a tanárok, akik szerint a drasztikus forráskivonások miatt a felsőoktatás elemi feltételei sincsenek biztosítva, a rendszer a jelenlegi alulfinanszírozás következtében az összeomlás felé tart.

Az Oktatói Hálózat ezért követeli, hogy a kormány haladéktalanul tisztázza, hogyan kívánja biztosítani a továbbiakban a felsőoktatás finaszírozását, és azt, hogy a kormány érdemi egyeztetéseket folytasson az érintett szakmai, érdekképviseleti és civilszervezetekkel.

A szerveződés szerint Orbán Viktor ugyanis nem foglalkozott a diákság december 10-én elfogadott 6 pontjából néggyel, vagyis a forráskivonással, a hallgatói szerződések eltörlésével, az egyetemek autonómiájának korlátozásával, valamint a hátrányos helyzetű diákok segítésével.

Korábban a Hallgatói Hálózat (HaHa) közölte, Orbán Viktor nem érti, miről beszélnek a diákok, a HaHa pedig csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogad el. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is azt mondta, velük sem egyeztetett a kormány.

Orbán Viktor szombaton diákokkal egyeztetett egy budapesti romkocsmában. A helyszínen rögzített, és később a Facebookon közzétett videóban tett nyilatkozatából az derül ki, hogy eltörlik a felsőoktatási keretszámokat, és akik vállalják a "röghöz kötést", elérnek bizonyos felvételi pontszámot, azok számára ingyenes lesz a továbbtanulás. A részletes előterjesztést szerdára ígérte a kormányfő. Orbán Viktor korábban a keretszámok eltörlését említette a hvg.hu-nak is, amikor távozott a vendéglátóhelyről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!