szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valóban eltörlik a felsőoktatási keretszámokat. Akik vállalják a "röghöz kötést" és elérnek bizonyos felvételi pontszámot, azok számára ingyenes lesz a továbbtanulás – közölte egy videóüzenetben a miniszterelnök. A részletes előterjesztést szerdára ígérte a kormányfő.

„Ki kell szabadítani a mostani vitát abból a keretből, amely szinte mindannyiunk számára érthetetlenné teszi, hogy miről is vitatkozunk: ez a keretszám-szabályozással függ össze (...) A keretszám-szabályozás rendszert el kell törölni!” – mondta a Facebook-oldalán szombat délután közzétett videóüzenetében Orbán Viktor, miután – ahogyan fogalmazott – középiskolásokkal, egyetemistákkal és főiskolásokkal beszélgetett.

Mint azt korábban megírtuk, a miniszterelnök egy budapesti belvárosi vendéglőben szombat délután fiatalokkal beszélgetett. Az esemény nem volt sajtónyilvános, munkatársunkat az eseményre nem engedték be, a helyet kormányfő biztonságáért is felelős Terrorelhárítási Központ emberei őrizték. A vendéglátóhelyről távozóban a hvg.hu-nak Orbán Viktor – miután arról érdeklődtünk, hogy megszületett-e már a végleges döntés a keretszámokról – mindössze annyit mondott, hogy „keretszámok nem lesznek”.

Orbán videóüzenetében azt mondta, ingyenes lesz a továbbtanulás azok számára, akik „elérik a szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket”, vagyis van legalább 240 pontjuk, illetve „Magyarországon akarnak dolgozni”. A miniszterelnök szerint az oktatásért is felelős miniszter ezzel összhangban álló rendeletet fog alkotni a jövő szerdai kormányülésre. Orbán azt ígérte, átlátható szabályozást fognak alkotni.

Azzal, hogy az ingyenes tanulás feltétele a magyarországi munkavállalás, Orbán valószínűleg a hallhatói szerződésekre célzott. Ezekben az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatóknak vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után Magyarországon dolgoznak legalább kétszer annyi ideig, mint ameddig a képzés tartott, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a képzés költségeit. Ezzel elsősorban a jól képzett fiatalok külföldre vándorlását próbálják megakadályozni.

A miniszterelnök szerint a fiatalokkal arról beszélgettek, hogy milyen félelmek nyugtalanítják a diákokat, mit nem látnak tisztán. A miniszterelnök azt mondta, arra törekednek majd, hogy eladósodás nélkül lehessen majd továbbtanulni. Ez arra utal, hogy a diákoknak nem kell majd felvenniük a Diákhitel 2-t az önköltség finanszírozására.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Facebook-oldalán közölte, mint a magyar egyetemisták és főiskolások törvényben is nevesített, demokratikus képviseletére jogosult szerv, nem kaptak meghívást a mai megbeszélésre, és tudomásuk szerint azokat a civil szervezeteket sem hívták meg, akik eddig a témában felléptek.

"A hír semmi mást nem jelent számunkra, minthogy a kormány nem ismeri el a hivatalos képviseletet, sem a civil szférát, hanem saját maga verbuválja már a közönséget és a tárgyalópartnereket is a konzultációira" - írta a HÖOK.

A felsőoktatási hallgatók és a középiskolások napok óta demonstrálnak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen, különösen a támogatott keretszámok drasztikus csökkentése ellen. Orbán Viktor tegnap Brüsszelből azt üzente nekik, úgy látja, "meg van oldva a keretszámok kérdése".

A korábban az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András Itthon

Orbán Viktor: nem lesznek keretszámok - videó

Egyetlen mondatot szánt a hvg.hu-ra a miniszterelnök, de egy rejtélyes találkozóról távozva elárulta: jövőre nem lesznek keretszámok a felsőoktatásban. Az elejtett mondat egyelőre nem segít tisztán látni az elmúlt napok kommunikációs káoszában.

MTI / hvg.hu Itthon

Balog: bejelentést tesz Orbán a felsőoktatási tervekről

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentést tesz a felsőoktatás struktúráját érintő változásokról - közölte Balog Zoltán a Magyar Rektori Konferencia elnökségével folytatott megbeszélés után pénteken Pannonhalmán. A szombati bejelentést a kormányfő sajtófőnöke a hvg.hu kérdésére nem tudta megerősíteni.

hvg.hu Itthon

A TEK őrizte a "diákokkal" beszélgető Orbánt

A Terrorelhárítás Központ őrzi a diákokkal beszélgető miniszterelnököt egy belvárosi szórakozóhelyen. Mivel a sajtót nem engedik be, nem lehet tudni, hogy a tandíjról esik-e szó.