Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen mondatot szánt a hvg.hu-ra a miniszterelnök, de egy rejtélyes találkozóról távozva elárulta: jövőre nem lesznek keretszámok a felsőoktatásban. Az elejtett mondat egyelőre nem segít tisztán látni az elmúlt napok kommunikációs káoszában.

"Keretszámokról? Azok nem lesznek" - válaszolt röviden Orbán Viktor miniszterelnök a hvg.hu kérdésére szombaton kora délután, miután a budapesti Ötkert nevű szorakozóhelyen zárt körben beszélgetett fiatalokkal. Munkatársunk azt próbálta megtudni a zártkörű rendezvényről távozó kormányfőtől, hogy döntöttek-e már a felsőoktatási keretszámokról. A találkozón elhangzottakról a résztvevő fiatalok nem árultak el részleteket.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtóstábjának vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, Orbán Viktor még szombat délután Facebook-üzenetben összegzi a fiatalokkal folytatott konzultációk alapján kialakított álláspontját az ügyben.

A kormányzati kommunikáció az elmúlt néhány napban teljesen kaotikus volt a felsőoktatási keretszámok ügyében. Még az sem egyértelmű, hogy megszületett-e már a döntés. Giró-Szász András kormányszóvivő december 6-án az MTI kérdésére megerősítette, a jövő évi keretszámok fő számai  - így az állami ösztöndíjas és a részösztöndíjas hallgatók létszáma - megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal.

Orbán Viktor ezzel szemben pénteken, Brüsszelben tagadta, hogy döntés született volna. "Miről beszélünk? Hol van kormánydöntés? (…) Mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, engedjék meg, hogy elrontsuk azt a dolgot. (...) Amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni" – fogalmazott a kormányfő. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere ugyanakkor arra utalt, hogy Orbán hamarosan bejelentést tesz az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány