szerző:
MTI

A kormány a mai napon Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket, például gáztározókat, szerződéseket, amelyeket az előző kormányok privatizáltak – mondta Orbán Viktor csütörtökön Moszkvában az MTI-nek. Részleteket egyelőre nem tudni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is.

A részleteket firtató kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta: az állam képviselői és az E.ON között a tárgyalások minden érdemi kérdésben lezárultak, a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik. Részleteket későbbre ígért a sajtófőnök.

A nol.hu értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

A lap értesülése szerint az MNV arra hatalmazta fel az MVM vezetőségét, hogy legfeljebb 875 millió eurót fizessen a két cégért, ami a vételárral, illetve egyéb teherátvállalásokkal együtt értendő. Ezen túlmenően felkérték az MVM-menedzsmentet, hogy igyekezzen a magyar állam számára legkedvezőbb szerződést megkötni.

A lap forrásai azt kizártnak nevezték, hogy a szerződést még csütörtökön aláírják, mert Orbán Viktor kormányfő és Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója a nap folyamán Moszkvában volt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!