szerző:
hvg.hu

Szlovák újságírók verték át Áder János köztársasági elnököt. Egy újságíró Ivan Gasparovic elnöknek adta ki magát, Áder pedig ragaszkodott hozzá, hogy tényleg vele beszéljen.

Egy vicces kedvű szlovák újságíró verte át Áder János köztársasági elnököt és hivatalát, amelyről a Novy Cas című napilap egy kétoldalas cikkben számolt be csütörtöki számában - írja a Blikk.

Az angolul beszélő szlovák újságíró február 5-én, kedden telefonon jelentkezett a Sándor-palota titkárságán és a szlovák államfő, Ivan Gasparovic munkatársának adta ki magát, azt állítva, hogy maga Gasparovic akar beszélni Áderral. Megadott egy telefonszámot, és 6-án, szerdán délelőtt 10 órakor kért visszahívást.

Áder titkársága a kért időpontban visszahívta a megadott számot, az újságíró a saját nevét mondta be, a titkárnő jelezte, hogy Áder János titkárságáról telefonál, s kérte a másik felet, hogy kapcsolja Gasparovicot. A férfi úgy tett, mintha a vonal túloldalán a politikus venné át a telefont, ami után a Köztársasági Elnöki Hivatal is kapcsolta Áder Jánost.

A cikk tudósítása szerint az angolul beszélő ál-Gasparovic a köszönés után először a szokásos "hogy van?" kérdést tette fel, amelyre Áder ugyancsak angolul azt felelte, hogy köszöni jól, s ő is köszöntötte az elnök kollégáját. Ezután az újságíró felfedte magát, mondván, hogy ő csupán tesztelni akarta az elnöki tikárságot, hogy mennyire könnyű telefonvégre kapni a magyar elnököt.

Áder a lap szerint nem értette a helyzetet, ő továbbra is a szlovák kollégájával akart beszélni. A szlovák újságírónak többször is el kellett ismételnie, hogy nem tudja adni Gasparovicot, mert ő újságíró s csupán egy tesztről van szó.

©

Az elnök és az újságíró közel három percig beszéltek, majd Áder azt mondta, ez a kollégái felelőssége, végül elköszönt és letette a telefont. A szlovák lap megjegyzi, a lengyel elnökkel, Bornislaw Komorowskival egyeztetések után sem tudtak beszélni.

Áder János hivatala megerősítette a Blikknek a történteket. Mint közölték, az Ivan Gasparovic titkáraként bemutatkozó telefonáló azt mondta: a szlovák államfő magánjellegű témában szeretne telefonon beszélni Áder Jánossal, és mivel a két ország államfője és közvetlen munkatársai között bizalmi viszony van, ezért senki nem feltételezi a másik részéről, hogy személye vagy hivatala nem az, akinek, aminek kiadja magát. Ezért nincs sem biztonsági, sem diplomáciai protokoll arra, hogy két államfő telefonbeszélgetése előtt milyen teendőket szükséges elvégezni.

"Áder János nem megközelíthetetlen, munkatársai útján minden megkeresést megválaszol, akár személyesen is. Elnök úr ezen a jövőben sem fog változtatni, a szlovák újságíró viccét pedig betudja egyszerű telefonbetyárkodásnak" - közölték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!