szerző:
MTI

Homokzsákokkal védték meg néhány szentendrei ház garázsát, illetve pincéjét, miután a Bükkös-patak kilépett a medréből - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem és a város önkormányzatának kommunikációs referense vasárnap délután az MTI-vel.

Spitz Alexandra megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a szentendrei tűzoltók homokzsákokat pakoltak a víz miatt veszélyeztetett négy-öt ház garázs- és pincebejárata elé. 

Kádár Kristóf, a helyi önkormányzat kommunikációs referense az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a településen átfolyó négy patak közül a Bükkös-patak valóban gondot okozott, mivel vízszintje körülbelül egy méterrel magasabb a megszokottnál. A mélyebben fekvő Szegedi utcai szakaszról bejelentés is érkezett, miután félő volt, hogy a patak garázsokat, pincéket önthet el, de a homokzsákos megerősítést mindenütt időben elvégezték. Az eső nemrégiben elállt, valószínűleg a patak is apadásnak indul, s nem lesz szükség további beavatkozásra - tette hozzá a referens.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere pénteken a város honlapján felhívásban figyelmeztette az ingatlantulajdonosokat a várható áradással együtt járó veszélyekre. Egyebek mellett azt írta, hogy az elmúlt napokban a Pilis térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék, illetve az olvadás miatt a Sztelin-, a Sztaravoda-, a Bükkös- és a Dera-patak, valamint a Nádastói-csatorna vízhozama húsvétkor ugrásszerűen megnőhet, intenzív áradás indulhat el ezeken a vízfolyásokon.