szerző:
hvg.hu

Ismét nekifut a Magyar Honvédség az elfekvő készletek kiárusításának, így ha valakinek van elég pénze, felfegyverezhet akár egy kisebb hadsereget is. A kiképző- és vadászgépek, harckocsik és gépkarabélyok mellett nagyobb mennyiségű kacat és szemét is eladó.

„24 db MiG-29 vadászrepülőgép és a hozzájuk rendszeresített 21 db RU-33 típusú tartalékhajtómű” – ezzel a tétellel kezdődik az a lista, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter küldött válaszként a Magyar Honvédség (MH) elfekvő készleteinek értékesítése iránt érdeklődő Juhász Ferenc MSZP-s képviselőnek. A régi orosz vadászgépek értékesítése már régóta napirenden van, de mostanra a HM eljutott odáig, hogy megszabja a legalacsonyabb árat, amit elfogad: nettó 7,7 milliárd forintnál kevesebbért biztosan nem adják a MiG-eket.

Az MH a parlament honlapján kedden közzétett válasz szerint értékesítene ezen kívül öt darab L-39 Albatros kiképzőgépet is, a minimális ár nettó 35,5 millió forint. Az eladásra szán eszközök közt szerepel még 104 darab T-72-es harckocsi is, amelyek közül jelenleg 62 darab „nyilvános értékesítésének előkészítése folyik”. Eladó emellett „11 darab különféle, Kalocsán tárolt páncélos- és gépjármű-technikai eszköz (harckocsi-vontatók, teherautók)” és 30 ezer darab AK63D típusú gépkarabély is (ez a Kalasnyikov magyar gyártmányú, behajtható válltámasszal szerelt változata).

©

Az eladó honvédségi holmik listáján szerepel még egy rakás – 1,4 millió darab, illetve 1,1 millió kilogramm – különböző apróság, amiket a miniszteri együttesen „ingóság” néven emleget. Példálózva azért felsorolják, mire kell gondolni: „ruházati anyagok, humán eszközök, élelmezéstechnikai eszközök, műszaki-technikai eszközök, fegyverzettechnikai eszközök, páncélos- és gépjármű-technikai eszközök, Bundeswehrtől származó páncélos- és gépjármű-technikai eszközök, páncélos- és gépjármű-technikai hulladékok, különféle eszközök, hulladékok, vegyi hulladékok”.

A hadrendből kivont, úgynevezett inkurrenciakészlet valódi mennyisége államtitok, de a valaha százezres létszámú honvédségre (és a munkásőrségre) kalkulált készlet annak ellenére is hatalmas, hogy 1990 óta a kormányok folyamatosan értékesítettek belőle. Így került például az előző kormány idején az USA közbeiktatásával az afgán kormányerőkhöz magyarországi fegyver, amit a papírok szerint az Egyesült Államokban használtak fel kiképzési célra.

Tavaly ősszel az orosz Rosszija 24 televízió egy állítólagos egyiptomi fegyverkereskedőre hivatkozva azt közölte, hogy Magyarország török közvetítéssel a polgárháborúban álló Szíriába adott el automata fegyvereket, robbanószereket és páncéltörőket. A magyar kormány cáfolta az orosz értesülést, és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) sem adott ki tavaly engedélyt törökországi fegyverexportra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!