szerző:
MTI

Az Együtt-PM szerint a történelemhamisítás a célja a budapesti Szabadság térre tervezett emlékműnek. A pártszövetség vezetői pénteken felszólították a kormányt, hogy ne állítsa fel azt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Szabadság téren tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az emlékmű nem az áldozatoknak állítana emlékművet, hanem a történelmet hamisítaná meg. Hozzátette: nemcsak a holokauszttagadás bűn, hanem az is, ha valaki félremagyarázza a múltat, hogy felmentse magát.

Arra szólította fel a kormányt, fejezze be a történelemhamisítást, ne sértse meg magyarok millióit azzal, hogy felállítja a német megszállás emlékművét, helyette segítse a múlttal való szembenézést.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szellemi kútmérgezésnek minősítette az emlékmű tervét, amely szerinte azt a hazugságot sugallja, hogy csak egy külső erő volt az oka annak, hogy 600 ezer magyart a halálba küldtek a második világháborúban. Ezt a 600 ezer embert nagy számban magyarok állították elő, azonosították, kísérték a marhavagonokhoz vagy lőtték a Dunába. A magyar állam nemcsak hogy nem védte meg a polgárait, hanem aktív, tevékeny részese volt 600 ezer polgártársunk halálba küldésének - mondta.

A volt miniszterelnök szerint a kormány uralni akarja a múltat, hogy uralhassa a jövőt, ám a szélsőségesek megerősödésének egyik oka éppen a "kormányzat által vallott hazug történelemszemlélet".

Szabó Tímea arról beszélt: ha a távoli múltról szól, a történelemhamisítás lehet abszurd. Ennek illusztrálására az Együtt-PM aktivistái táblákat emeltek fel a következő feliratokkal: "Koppány, az államalapító", "Mátyás, az igazságtalan", "Szulejmán, a felszabadító", "Deák, az árokásó" és "Kádár, a rendszerváltó". A közelmúlt máig ható eseményeinek meghamisítása azonban nem lehet komikus - tette hozzá a PM társelnöke.

Bajnai Gordon elmondta, ha győznek a választáson, az Együtt-PM azt javasolja, hogy széles körű konzultáció után állítsanak fel egy méltó holokausztemlékművet, amely "tisztába teszi Magyarország felelősségét, elszámol a múlttal, leszámol a bűnökkel, levonja a tanulságokat, és lehetetlenné teszi, hogy megismétlődjön a történelem", hogy magyarok ismét magyarok ellen forduljanak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!