szerző:
Csikász Brigitta

Miután tavaly februárban a Miniszterelnökség nem járult hozzá ahhoz, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy 730 millió forintért vásároljon többek között új Audikat, most 960 millió forintért vehetnek gépjárműveket a Porsche Hungáriától – tudta meg a hvg.hu. A TEK részéről szerkesztőségünkkel azt közölték, hogy egy tavaly júniusban megadott engedély biztosítja számukra az új autók beszerzését.

Emlékezetes volt, amikor tavaly februárban Hajdu János TEK-főnök a nyilvánosságon keresztül üzente meg a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, Lázár Jánosnak, hogy vizsgálja felül döntését, amellyel leállította a TEK eszközbeszerzését.

Lázár János azt követően vétózta meg az autóvásárlást, hogy a hvg.hu beszámolt arról, a TEK a 728 millió forintos értékű gépjárműbeszerzés ügyében az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságához fordult 2013. február 11-én közbeszerzés nélküli lebonyolítást kérve. A TEK és a felügyeletét ellátó Belügyminisztérium a költekezésnek a szükségességét azzal indokolta, hogy operatív akciók végrehajtása, illetve egyes védett – magyar és külföldi – személyek biztonságának szavatolása csak az új gépjárműparkkal lehetséges.

A terrorelhárítás azzal toldotta még meg az autók vásárlásának szükségességét, hogy létszáma több mint 200 fővel bővült. „A meglévő 9 bevetési egység mellé 5 új vidéki műveleti osztály (Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szombathely, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér helyszíneken) csatlakozott, így a vidéken élő emberek biztonságát tovább tudjuk növelni” – érveltek közleményükben. Tavaly egyébként a mintegy ezerfős TEK 13,4 milliárd forintból gazdálkodott. Az idei évre a szervezet költségvetési előirányzata 12,5 milliárd forint.

A Miniszterelnökség első embere tavalyi közleményében azzal magyarázta a hozzájárulás megtagadását, hogy a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél beszerzési tilalom volt érvényben az intézményi beruházás keretében a bútor-, személygépkocsi, informatikai eszköz és telefonbeszerzések vonatkozásában. Ez alól a Miniszterelnökséget vezető államtitkár adhat felmentést, ezt pedig a TEK nem kapta meg Lázártól.

Elillant szomorúság

A TEK-nek nem kellett sokáig bosszankodnia a történtek miatt, néhány hónappal később, valószínűleg Hajdu János lobbizásának köszönhetően engedélyezték a gépjárműbeszerzést számukra, és nem a februárban tervezett, hanem annál több mint 240 millió forinttal magasabb értékben. A hvg.hu értesülését a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztálya részéről megerősítették és közölték, tavaly június 25-én az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága hozzájárult a 960 millió forint keretösszegű beszerzéshez.

©

Az új autók – tették hozzá –, nem Audik lesznek, ugyanakkor rendőrségi források a hvg.hu-t arról tájékoztatták, hogy Audik és Skodák is érkeznek a TEK-hez. A gépjárműveket egyébként megveszik, mégpedig saját költségvetésükből, hogy a jogszabályban meghatározott feladatokat elláthassák. Információink szerint az eladó a Porsche Hungária, de ezzel kapcsolatos kérdésünk elől kitért a terrorelhárítás. Azt viszont elárulták, hogy „a TEK régi járművei továbbra is üzemelnek”.

A hvg.hu megkereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk, most mi alapján lehet mintegy egymilliárdot költenie a TEK-nek új autók vásárlására, és hogy más rendőri szerveknek ilyen jelentős gépjárműbeszerzésre lesz-e lehetősége 2014-ben, de nem válaszoltak, azt közölték, a megkeresést a TEK-nek továbbították.

A TEK szereti a csúcskategóriás autókat

Mint ismert, 2011-ben a terrorelhárítók úgy vettek listaár szerinti 15 millió és 40 millió forint közötti értékű Audi Q7-eseket – mint azt a hvg.hu is megírta –, hogy a rendőrségen akkor új autók beszerzésére, a szűkös anyagi helyzetre hivatkozva nemigen költöttek. Akkor Pintér Sándor belügyminiszter például nem engedte azt sem, hogy a vezetők számára új gépkocsikat vegyenek. A TEK autóbeszerzését a kormány részéről azzal indokolták, hogy a luxusjárművek elengedhetetlenek a veszélyes bűnözők elleni harchoz.

A költekezés visszafogása, a megszorítások miatt a rendőrök rossz szemmel nézték, hogy a TEK munkatársai Audi Q7-sekkel közlekednek. Az egyik autó nem sokáig tartott ki, azt ugyanis 2011. április elején, gyakorlatozás közben a Zách utcai bázison összetörték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI/hvg.hu Itthon

A TEK a luxusautók ügyében kérleli Lázár hivatalát

A TEK szerint a Miniszterelnökségnek nem állt rendelkezésére minden szükséges információ a hvg.hu által feltárt több százmillió forintos eszközbeszerzéssel kapcsolatban. Kérik, hogy a Miniszterelnökséget felügyelő államtitkár vizsgálja felül döntését, amellyel leállította a TEK eszközbeszerzését.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb luxusautók a terrorelhárítóknak

Mintegy 728 millió forintért vásárol újabb nagy teljesítményű autókat, többek között Audi A7-eseket a Terrorelhárítási Központ (TEK) - derült ki az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfő délutáni ülésén. A Belügyminisztérium részéről ennek a költekezésnek a szükségességét azzal indokolták, hogy az operatív akciók, illetve egyes védett – magyar és külföldi – személyek biztonságának szavatolása csak az új gépjárműparkkal lehetséges. Emlékezetes, a TEK két évvel ezelőtt listaáron 15 millió és 40 millió forint közötti értékű Audi Q7-eseket vásárolt a bűnözők üldözéséhez.

hvg.hu/MTI Itthon

Nem adna luxusautókat a TEK-nek a Miniszterelnökség

A Miniszterelnökség nem járul hozzá a Terrorelhárítási Központ (TEK) autóbeszerzéséhez, valamint felülvizsgálja a további tételek - ruházat vagy mobiltelefon - beszerzését - közölte az MTI érdeklődésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden. Az autóbeszerzésről a hvg.hu írt először.