szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lett kivéve az eredeti előterjesztésből az a passzus, amely lehetővé tenné, hogy olyasvalaki is kapjon rektori megbízást az önálló egyetemmé váló TF-en, akinek nincs egyetemi tanári címe. A lex Mocsai tehát megszülethet, függetlenül attól, hogy Pósán László fideszes képviselő részben hasonló vonatkozású egyéni módosítóját a beterjesztés után röviddel visszavonta.

Nagy visszatetszést keltett a fideszes Pósán László felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslata, mely lehetővé tette volna, hogy a művészeti felsőoktatásban a Kossuth-díj, a testnevelési felsőoktatásban pedig az olimpiai, a paralimpiai, illetve a siketlimpiai 1-3. helyezés kiválthassa a doktori fokozatot. 

A doktori fokozat nemcsak a tudományos felsőoktatásban való előmenetelt nyitja meg, hanem azt is, hogy valakiből egyetemi felsővezető, rektor legyen. A Pósán-féle módosító jól jött volna Mocsai Lajosnak, a férfiválogatott szövetségi kapitányának, aki a Testnevelési Egyetem rektori pozíciójára aspirál. De utat nyithat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is majd egy olyan jelöltnek, akinek nincs tudományos fokozata. (Igaz, Balog Zoltán idén adott megbízást Ascher Tamás lemondását követően M. Tóth Géza animációs filmrendezőnek.)

©

Bár Pósán olyan gyorsan vonta vissza az egyéni módosító indítványát, mint amilyen hirtelen beterjesztette, a T/311/30. módosító nem érintette volna azt a felhatalmazást, amely az eredeti előterjesztés 36.§-ában továbbra is benne van, ti. hogy el lehet tekinteni a most hatályos felsőoktatási törvény 13.§ (5) követelményeitől. 

A hatályos törvényben ez a passzus mondja ki, hogy a rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári, főiskola esetén egyetemi tanári, főiskolai tanári, egyetemi docensi, tudományos tanácsadói vagy kutatóprofesszori munkakörben történő alkalmazás szükséges. Amellett, hogy elvárt feltétel még a felsőoktatási intézményben szerzett vezetői tapasztalat, legalább egy C típusú középfokú nyelvvizsga, valamint a közalkalmazotti/teljes munkaidős jogviszony. Ennek a törvényi helynek a megkövetelésétől tekintene el az eredeti, június 18-án benyújtott, egyes oktatási törvényeket módosító javaslat. 

Pósán azzal indokolta a visszavonást, hogy túl sok paragrafust kellene megnyitni ahhoz, hogy a módosító alkalmazható legyen, "azok azonban nincsenek megnyitva", így a javaslata nem felel meg a házszabálynak. Ezzel valóban csak a lex Mocsai kiterjesztése a színművészetire került le a napirendről, a TF-en a rektorváltást nem érinti – már amennyiben az előterjesztés így fut végig a törvényhozáson. Mivel a minisztériumi beterjesztéshez nem igazán érkeznek kormánypárti módosítók, elképzelhető, hogy – korábbi esetekhez hasonlóan – kiadták az ukázt, hogy kormánypártiak ne nagyon piszkáljanak bele a salátatörvénybe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!