szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Pósán László által benyújtott törvénymódosító javaslat értelmében a doktori fokozat az olimpiai 1-3. helyezéssel, valamint a Kossuth-díjjal is kiváltható lenne (lett volna) azoknál a felsőoktatási állásoknál, amelyeknél korábban feltétel volt a PhD megszerzése. Mindenki azt találgatta, Schmitt Pál vagy Mocsai Lajos járt-e a képviselő fejében. A hvg.hu-nak azt képviselő mondta: egyikük sem. A javaslatot meg visszavonta.

Június 20-án terjesztette be a fideszes Pósán László azt a törvénymódosító javaslatot a nemzeti felsőoktatási törvényhez, amely lehetővé tenné, hogy a művészeti felsőoktatásban a Kossuth-díj, a testnevelési felsőoktatásban pedig az olimpiai, a paralimpiai, illetve a siketlimpiai 1-3. helyezés váltsa ki a doktori fokozatot, feltéve, ha a díj, illetve a helyezés birtokosa részesült egyetemi alapképzésben.

A kitüntetettek és az olimpiai érmesek ezáltal úgy szerezhetnének megbecsült pozíciókat a felsőoktatásban, hogy nem járnák ki a doktori iskolát, nem írnának PhD-t, nem kellene öt évet oktatniuk, illetve átesniük a folyamatot lezáró habilitáción.

©

Mint arról korábban beszámoltunk, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapitánya arra készül, hogy az önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektora legyen, és a VS.hu információi szerint erről a legfelsőbb szinteken döntés is született már, csak a felsőoktatási törvényt kell módosítani hozzá. Mocsai több éve az egyetemen tanít.

Mocsai akkor megerősítette a hírportál értesüléseit, és azt mondta, a Semmelweis Egyetemhez kötött TF számára az elmúlt 14 év „csak leépülést hozott”, de ő a független egyetem rektoraként vállalná a felelősséget az intézmény fejlesztéséért, és nemzetközi hírű intézményt faragna a TF-ből.

A Pósán-féle módosítás szövege szerint: "A sporttudományi felsőoktatásban (...) az e törvényben előírt alkalmazási foglalkoztatási képesítési feltétel teljesítése szempontjából a doktori fokozattal egyenértékű a Kossuth-díj, valamint a kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott díj a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián elért 1-3. helyezés annak tekintetében, aki a díj tulajdonosa, illetve aki a helyezést elérte, feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik."

A vastaggal kiemelt szövegrész utalhat arra is, hogy idén március 15-én a szövetségi kapitányt edzői tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (a csillaggal) díjjal tüntették ki.

A törvény szövege mellesleg a doktori fokozatát plagizálással szerzett volt köztársasági elnökre, Schmitt Pálra is vonatkozhatna. Rajta kívül pedig az összes olimpiai érmesre, aki valamilyen felsőfokú képesítést szerzett.

A hvg.hu kedden kora délután elérte Pósán László képviselőt, aki azt mondta, ő sem Schmittre, sem Mocsaira nem gondolt, ő mindössze túl merevnek érezte a mostani szabályokat. Szerinte ugyanis például egy sikeres színész is jobban oktathatja ezt a szakmát, mint egy PhD-s szinháztörténész. A felvetésre, hogy ez a sportolóknál talán nem ennyire evidens, azt mondta, ő úgy gondolja, ha valaki sikeres sportoló, az a legjobb edzőkkel foglalkozhatott, tehát sokat tud a szakmáról.

Arról, hogy miért vont akkor vissza a javaslatát, a képviselő azt mondta: bár a gondolatot továbbra is helyesnek látja, de átgondolta, hogy túl sok paragrafust kellene megnyitni ahhoz, hogy a módosító alkalmazható legyen, "azok azonban nincsenek megnyitva", így viszont a javaslata nem felel meg a házszabálynak. Ősszel pedig úgyis hozzányúlnak a törvényhez – tette még hozzá, majd ismét hangsúlyozta: sem Schmitt Pálra, sem Mocsai Láajosra nem gondolt, amikor a javaslatot benyújtotta.

A hvg.hu kereste egyébként Mocsai Lajos is, de a kézilabda-edző nem vette fel a telefont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!