szerző:
Csikász Brigitta

Nem egy átlagos vendég, hanem Orbán Viktor kormányfő mobilját lophatták el lánya, Ráhel tavaly megtartott lakodalmán – tudta meg a hvg.hu rendőrségi forrásból. A telefont egyelőre nem találják, de a Nemzeti Nyomozó Iroda még mindig szeretné a tettest és az értékes mobilkészüléket is fellelni. Kormányzati forrásból megerősítették értesülésünket.

Nem véletlenül mondhatta Pintér Sándor belügyminiszter egy képviselői kérdésre, hogy akár a DNS-vizsgálat is belefér egy telefonlopás miatti nyomozásba, a hvg.hu értesülései szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök mobiltelefonját lophatták el lánya tavaly szeptemberben megtartott esküvőjén.

A hvg.hu megkereste a a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, aki nem kívánt nyilatkozni az esetről. Más kormányzati forrásból viszont megerősítették szerkesztőségünk értesülését. A rendőrségnek szintén feltettük a kérdést, igaz-e az információ, de egyelőre nem válaszoltak.

A nevezetes lagzin történt skandalum

Mint megjelent, Orbán Ráhel és Tiborcz István tavaly szeptemberben megtartott lakodalmán elloptak két ötvenezer és kétszázezer forint közötti értékű, iPhone 4s mobiltelefont. A történtek után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztályán kisebb értékre elkövetett lopás miatt indult eljárás tavaly ősszel. Erről azt követően értesült a sajtó, hogy az eseményt követően a felszolgáló személyzet egyik tagja a blogján megjelent bejegyzésben sérelmezte a rendőri, szerinte megalázó, eljárást.

Orbán Viktor a Parlamentben
©

A nyomozás során megkeresték a személyzet minden tagját – több tucat embert –, és tanúként hallgatták meg őket, valamint DNS-mintát is vettek tőlük. Aki nem szeretett volna ilyen mintát adni, azt többek között rendbírsággal fenyegették meg. A lakodalom helyszínén, a Tiborcz tanyán ugyanis az ellopott telefon tokja ottmaradt, melyen a tulajdonos mellett egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették. Erről azt feltételezték, hogy a tolvajé, így gondolták azt a nyomozók, hogy eljuthatnak a tetteshez. 26 főtől vettek DNS-mintát, amelynek vizsgálata több millió forintra rúghatott. A sértett férfinek az sem tetszett, hogy csak a felszolgálókat vetették alá a rendőrségi tortúrának, a vendégeket nem.

Kimondottan drága vizsgálat
A DNS-vizsgálatot csak indokolt esetben lehet a rendőröknek alkalmazniuk, a Népszabadság tavaly írt arról, hogy korlátoznák a mintavétel alkalmazásának a lehetőségét. Az akkori javaslat szerint egyfajta kvótarendszert dolgoztak ki arra, hogy az egyes nyomozó szervek mennyi DNS-mintát vizsgáltathatnak be – éppen a költségek féken tartása érdekében, ez ugyanis nagyon drága nyomozási eszköz. Az Orbán-esküvőn ellopott mobil ügyében akár újabb emberek DNS-mintáit is levehetik és ellenőrizhetik, mert július 8-án mintegy 146 millió forintot csoportosított át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból arra, hogy a hatóságok finanszírozhassák a DNS-profil meghatározással járó többletkiadásokat.

A hvg.hu rendőrségi forrásból úgy tudja, a nyomozók első körben valóban a lakodalom alkalmazottai között vizsgálódtak, mert a vendégeket olyan bennfentes személyeknek gondolták, akik nem lopnak telefonokat, főleg nem a „főnökét”. Orbán feltehetően a lakodalom alatt egyszűen letehette a mobilt az asztalra, ahonnan aztán eltűnt. A telefonon természetesen nemcsak a kormányfő családtagjai, ismerősei számai lehetnek rajta, hanem sok olyan ember telefonszámát is feltöltötték neki, akiknek az elérhetősége fontos lehet.

A sajtóban korábban csak az jelent meg, hogy az egyik ellopott mobilon, Ráhel egyik barátnőjének telefonján rajta voltak a lánybúcsú képei, és ennek nyilvánosságra hozatalát szerették volna elkerülni. Az ugyanakkor nagy visszatetszést keltett, hogy a rendőrség óriási erőkkel mozdul rá a telefonok megtalálására, csak azért, mert az Orbán-lány menyegzőjéről tűntek el. Amennyiben valóban a miniszterelnök telefonját lopták el, akkor a nagy erők megmozgatása már magyarázható.

Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén
©

A hvg.hu úgy tudja, hogy a mobilokat egyelőre nem találják. Értesüléseink szerint várták, hogy a tolvaj majd bekapcsolja a készüléket, s az valamelyik úgynevezett bázisállomásra feljelentkezik, de ez nem történt meg.

Elutasíthatatlan DNS-vizsgálatok?

Rendőrségi források szerint nagyon kevés az esély arra, hogy a mobil előkerül, és a tettest megtalálják. A nyomozóknak most a vendégkört kellene vizsgálni. Egyébként az is előfordulhatott, hogy egy kisgyerek emelte el és vitte magával. Vagy, hogy a tettes rájött, kinek a telefonját tette zsebre, és már régen megszabadult tőle.

Az üggyel kapcsolatban eddig sem a rendőrség, sem a Belügyminisztérium nem nyilatkozott, ami csak erősítette a találgatásokat, illetve a feltételezést, mely szerint a rendőség fellépése túlzott volt. Az ügy előadója a hvg.hu-nak még tavasszal megerősítette, hogy van ilyen eljárás nála, de azon túl, hogy folyó ügyről nem nyilatkozhat, nem árult el részleteket. A telefonlopásról és a nyomozásról beszámoló Csókási Lászlónak, a blogbejegyzés szerzőjének a Központi Nyomozó Főügyészség – a férfi feljelentését elutasító határozatában – jogosnak mondta a kéttucatnyi DNS-vizsgálatot, s a ráfordított több millió forintot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Tolvaj járt Orbán Ráhel esküvőjén, a rendőrség durván ráfeküdt az ügyre

Lába kelt egy mobiltelefonnak Orbán Ráhel tavaly szeptemberi esküvőjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkora elánnal vetette bele magát a tettes előkerítésébe, hogy az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta. Sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát. A hvg.hu-nak megszólalt az eseményen részt vevő egyik pincér. Egy ügyvéd szerint az ügyben eljáró rendőr jogsértést követhetett el.

Csikász Brigitta Itthon

Orbán Ráhel-esküvő: jogosan költhettek milliókat a telefontolvaj levadászására

Az ügyészség szerint nem hivatali visszaélés, hogy a rendőrség milliós költséggel, a kivételes esetekben bevethető DNS-vizsgálatokkal próbálta megtalálni azokat, akik Orbán Ráhel esküvőjén elloptak két mobiltelefont – tudta meg a hvg.hu. Így az erről szóló feljelentést visszadobták, és azt is indokoltnak találták, hogy a telefontolvajt a kiemelt bűnügyi egység próbálta elcsípni.