szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár még több pénzt fordíthat a rendőrség az Orbán Ráhel esküvőjén történt telefonlopás tettesének kiderítésére, egy keddi kormányhatározat ugyanis 146 millió forintot plusztpénzt ad a DNS-profilok meghatározására.

Mintegy 146 millió forintot csoportosít át a kormány a július 8-án elfogadott határozata szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból arra, hogy a hatóságok finanszírozhassák a DNS-profil meghatározással járó többletkiadásokat. A keretet, mint a hvg.hu is beszámolt róla, eléggé megterhelte az a több tucat DNS-minta-meghatározás, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézettel azért készített, hogy kiderüljön, tavaly szeptemberben ki lopott el a miniszterelnök lányának lakodalmán két iPhone-t.

Mindez az egyik, a lagzin pincéként dolgozó fiatalember blogján található beszámolóból derült ki idén tavasszal. Csókási László azt írta – a rendőrségi dokumentumokkal alátámasztva – miután nem akart tanúként DNS-mintát szolgálni, rendbírsággal fenyegették meg, amely miatt végül kötélnek állt. Ezt azért „kérték” tőle, mert az egyik ellopott telefonkészülék tokján rögzítettek egy DNS-mintát, amely a tettesé lehet.

A hvg.hu úgy tudja, hogy először a szakértői intézetben sem akartak foglalkozni azzal, hogy ilyen kis súlyú ügyben több tucat DNS-minta vizsgálatát végezzék el, ám később mégis befogadták a mintákat. A DNS-vizsgálatot azonban csak indokolt esetben lehet a rendőröknek alkalmazniuk, mivel A DNS-minta elemzésének költsége – a minta minőségétől függően – 50 ezer és 300 ezer forint lehet. A Népszabadság tavaly írt arról, hogy korlátoznák a mintavétel alkalmazásának a lehetőségét.

Az akkori javaslat szerint egyfajta kvótarendszert dolgoztak ki arra, hogy az egyes nyomozó szervek mennyi DNS-mintát vizsgáltathatnak be – éppen a költségek féken tartása érdekében, ez ugyanis nagyon drága nyomozási eszköz.

A lagzin felszolgáló Csókási is pazarlásnak gondolta a több tucat DNS-vizsgálatot, ezért hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen. Ott azonban – mint a hvg.hu megírta – azt állapították meg, nem számít annak, hogy több milliót költött az NNI arra, hogy a tolvajt elcsípje, és az is rendben van, hogy egy lopási ügyben a kiemelt bűnügyi egység nyomoz. A Központi Nyomozó Főügyészség elutasító határozatából tudta meg Csókási László azt is, hogy az ügyben eddig 26 ember esetében kért DNS-vizsgálatot a rendőrség, így számításai alapján 1,3 millió és 7,8 millió forintra rúghatott az Orbán-lagzi telefontolvajának megtalálására fordított bűnügyi költség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Tolvaj járt Orbán Ráhel esküvőjén, a rendőrség durván ráfeküdt az ügyre

Lába kelt egy mobiltelefonnak Orbán Ráhel tavaly szeptemberi esküvőjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkora elánnal vetette bele magát a tettes előkerítésébe, hogy az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta. Sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát. A hvg.hu-nak megszólalt az eseményen részt vevő egyik pincér. Egy ügyvéd szerint az ügyben eljáró rendőr jogsértést követhetett el.

Csikász Brigitta Itthon

Orbán Ráhel-esküvő: jogosan költhettek milliókat a telefontolvaj levadászására

Az ügyészség szerint nem hivatali visszaélés, hogy a rendőrség milliós költséggel, a kivételes esetekben bevethető DNS-vizsgálatokkal próbálta megtalálni azokat, akik Orbán Ráhel esküvőjén elloptak két mobiltelefont – tudta meg a hvg.hu. Így az erről szóló feljelentést visszadobták, és azt is indokoltnak találták, hogy a telefontolvajt a kiemelt bűnügyi egység próbálta elcsípni.