szerző:
hvg.hu/MTI

Az internetadót ebben a formában nem lehet bevezetni – közölte Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Nem lehet bevezetni az internetadót ebben a formában – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Az adótörvény-tervezetet szerinte módosítani kell, az ünnepek után, január közepén pedig egy nemzeti konzultációt is el kell indítani az internetről, mégpedig két területet, a szabályozást és a pénzügyi kérdéseket illetően.  

Azt mondta, a távközlés áthúzódik az internetre, ezért egy adótechnikai módosítást javasoltak, hogy az adórendszer kövesse az élet természetes mozgását. Szerinte a netadónak semmi köze nem lett volna a vásárlókhoz, a szolgáltatóknak kellett volna fizetni.

De az internetadóval kapcsolatban olyan félelmeket előhívó képzet jött létre, ami kezelhetetlenné tette a tervezett teherről szóló beszédet – mondta. Hozzátette, olyan szokott lenni, az emberek megkérdőjelezik egy adó bevezetését, és ez a vita most félrecsúszott, ilyen körülmények között szerinte a netadót egész egyszerűen nem lehet bevezetni.

"Ebben a formában semmit sem szabad bevezetni" – mondta Orbán, aki szerint az emberek a netadót nem tartják ésszerűnek, márpedig a kormány az emberekkel együtt kormányozna.

"Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk" – mondta a miniszterelnök. Szerinte a nemzeti konzultáción "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe". A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható.

A kormányfő szerint továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték. Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és "ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni" – mondta.

©

Rágalmazás ellen nem lehet védekezni, minden egyes ügyben várjuk az információkat – közölte Orbán az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban. Szerinte most derült ki például, hogy amerikai cégek is érintettek lehetnek áfacsalási ügyben, ezért kérte Varga Mihályt, a parlamentben számoljon be erről az ügyről.

A büdzsé tervezetéről azt mondta, azt kérte a miniszterektől, hogy a teljes foglalkoztatásra összpontosítsanak. Négy éve 550 ezer ember kapott jövedelempótló támogatást, ők nem találtak munkát, segélyt kaptak fizetés helyett, ez a szám most 180 ezer körül van, a 2018-as célkitűzés pedig nulla lenne – közölte. Ehhez a célhoz vinne közelebb szerinte a jövő évi költségvetés is.

A másik cél a bankok elszámoltatása, ami Orbán szerint példa nélküli, azt mondta, ennek köszönhetően több százezer családnak csökkenhetnek a pénzügyi terhei 2015-ben. A nyugdíjakat sikerül megvédeniük, a családok támogatását növelni tudják – sorolta a jó híreket a kormányfő. 

Vannak időszakok, amikor sűrűbbek a bírálatok, most éppen azért, mert most jön a bankok elszámoltatása. Ez most a sláger, most várni kell, fel kell készülni, hogy gyakrabban írnak negatív cikkeket – közölte Orbán.

A gond az, többet költünk, mit keresünk – tette hozzá Orbán, aki szeretné elérni a nullás költségvetési egyenleget, ez az államadósság csökkentése érdekében is fontos lenne. A költségvetés a "forró krumplik" közé tartozik, erről mindig vita van, a büdzsé elfogadása szerinte általában "méhkasszerű" időszak a politikában – tette hozzá.

Orbán az éjjel aláírt EU-ukrán-orosz háromoldalú gázmegállapodásról azt mondta, "reméljük, hogy ez a megállapodás tartós lesz" és úgy tűnik, nemzetközi szinten is elhárult annak a veszélye, hogy az orosz-ukrán vita miatt károkat szenvedjen el a magyar energiaellátás. Hozzátette, mivel a magyar gáztározók feltöltése jó ütemben halad, ez a veszély belpolitikailag is elhárult.

Szerbia Magyarországon keresztüli gázellátásáról közölte, "van annyi gázunk, hogy még ha baj lenne, akkor is tudunk Szerbia rendelkezésére bocsátani" gázt, tehát "a szerbek sem fognak megfagyni".