szerző:
hvg.hu

Áder János a frakcióvezetőknek írt levelében azt írta, hibázott a kormány, a parlament, az ellenzéki pártok, az ombudsman és ő maga is a napelemadóval kapcsolatban. Az elnök bírálta a "salátatörvények" gyakorlatát is. Érdekes, pont egy nappal korábban kérdezte meg a hvg.hu, mi a véleménye a napelemvitáról, ha már múlt hét óta fokozottan, új igazgatósággal erősítve védi a klímát.

Az államfő szerint a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban hibázott a kormány, az Országgyűlés, az ellenzéki pártok, a környezetvédelemért felelős ombudsman és a köztársasági elnök is – ezt Áder János a parlamenti frakciók vezetőinek szerdán küldött levelében írta, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

"A másik tanulság pedig az, hogy 25 év után elérkezett az idő arra, hogy belássuk, az Országgyűlésnek végre szakítania kell a 'salátatörvény'-alkotás rossz gyakorlatával." Áder bírálta, "ha egymással köszönő viszonyban sem lévő kérdéseket egyazon törvényben szabályoznak".

Áder azt írja, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának létrehozásával a klímapolitikát akarja előmozdítani, ennek pedig a törvényekben is hangsúlyos szerepet kell kapniuk, "ezért nem mehetünk el szó nélkül olyan ügyek mellett, ahol minket is mulasztás terhel. A megújuló energiaforrást jelentő napelemek hazai elterjedését bizonyosan nem ösztönző környezetvédelmi termékdíj bevezetése jó példa erre" – írja.

Az államfő szerint hibázott a kormány, mert nem kellő körültekintéssel járt el az uniós kötelezettséget jelentő környezetvédelmi termékdíj mértékének megállapításánál, hibázott az Országgyűlés, mert olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra, hibáztak az ellenzéki pártok, mert ezt a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során, hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét és hibázott ő maga is, mert nem figyelt fel "erre a 'salátatörvény'-be rejtett környezetvédelmi képtelenségre". Áder azt írta, a közös hibát közösen kell helyrehozni.

Már tegnap emlékeztettük, hogy valamit mondani kellene

Áder Jánosnak alig egy nappal azután jutott eszébe, hogy közleményt ad ki a hétvége óta folyamatosan napirenden lévő kérdésben, hogy a hvg.hu kérdéssort juttatott el hozzá a napelemvitáról. Ebben emlékeztettük arra, hogy múlt héten rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezentúl fokozott figyelmet fog szentelni a környezetvédelemnek, illetve a fenntartható fejlődésnek, és ennek érdekében létre is hozták a Köztársasági Elnöki Hivatalban a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságot.

Részletesen végigkérdeztük, mit szól a napelemek, szélerőművekben használt generátorok, valamint vezérlőegységek után fizetendő termékdíjhoz, arról, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettese ezt ellenzi, és azt is firtattuk, hogy fogja mindezt kommunikálni a beharangozott mélyebb nemzetközi együttműködés során. A Köztársasági Elnöki Hivatal kérdéseinkre nem válaszolt, inkább szerda délután spontán közzétették, mit gondol minderről az államfő.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, költségvetést megalapozó törvények részeként fogadta el a parlament december közepén, Áder János karácsony előtt, december 23-án írta alá a törvénycsomagot. A rendelkezés a "jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok" kategóriába sorolta a napelemet, ezért január 1-től kilónként 114 forint termékdíjat kellene fizetni a napelemek után.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!