szerző:
M. László Ferenc

Több mint egy évig miniszteri biztosként járta az országot, tárgyalt a gazdákkal, nyilatkozott, interjúkat adott. Csakhogy hiába használta ezt a titulust Horváth István, a szekszárdi trafikbotrányban érintett politikust senki nem nevezte ki erre a posztra. Erről az illetékes minisztérium is hallgatott, pedig a fideszes képviselő többször tárgyalt a nevükben. A tárca utólag korrigált: nem biztos, hanem "megbízott" volt, ám ezt a kifejezést nem is ismeri a vonatkozó törvény.

„Horváth Istvánt, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökét kérte fel, hogy miniszteri biztosként felügyelje a sertésprogram végrehajtását” – jelentette be az MTI tudósítása szerint 2013. február 9-én a VI. Mangalicafesztiválon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Horváth nem is tétlenkedett. A 2013 februárja és 2014 augusztusa között a Magyar Távirati Iroda hírarchívuma szerint legalább 12 alkalommal szólalt meg, tűnt fel "miniszteri biztosként". Egyeztetett a sertéstartó gazdákkal, pénzt ígért az érdekképviseleteknek, civileknek, tárgyalt az áfa csökkentéséről a Nemzetgazdasági Minisztériummal, fesztivált nyitott meg. Interjúkat is adott, melyekben többször is kifejtette, hogy az elkövetkező 4-5 évben meg kéne duplázni a hazai sertések számát. Mint lentebb látható, hivatalos fotókon is feltűnt, amint a miniszterrel gyárat látogat.

Ki kamuzott?

Csakhogy Horváth valójában ebben az időszakban nem volt miniszteri biztos. Ténylegesen csak 2014. augusztus 15-én nevezte ki Fazekas, nem 2013 februárjában. Ez ki is derül abból a válaszból, amit miniszter adott egy szocialista parlamenti képviselő kérdésére. Harangozó Tamás azt tudakolta decemberben a minisztériumtól, hogy 2012 januárja óta hány miniszteri biztost és kiket neveztek ki.

Horváth (balra) a miniszterrel májusban
©

"Több rendezvényen találkoztam vele. Mindenki úgy tudta, hogy a minisztérium nevében jár el. Rendszerint egy titkárnő kísérte, úgy tűnt, hogy szolgálati autóval érkezik, de azt nem tudom megmondani, hogy polgármesteri kocsi volt-e vagy minisztériumi" – mondta róla az egyik érdekképviseleti szervezet neve elhallgatását kérő vezetője.  

Az Országgyűlés honlapjára kikerült válasz szerint Fazekas 2012 óta két miniszteri biztost nevezett ki, de Horváth neve nincs köztük (Szabó Csabát az állami földhasználat ügyében és Kiss Elizát a borágazat fellendítése érdekében). A levél szerint Horváthot már csak a harmadik Orbán-kormány megalakulása után, augusztusban kérték fel: a sertéságazat megújítását, továbbá „a húsmarha, a juh és a gyógynövény termékpálya szervezését” bízták rá 2015. február 15-ig.

A hvg.hu átnézte az összes, kinevezéseket tartalmazó Hivatalos Értesítőt, felkutatta a jogtárat, hogy megtalálja azt a miniszteri utasítást, melyről Fazekas 2013 februárjában beszélt. A biztosok megbízatása legfeljebb hat hónapra szól, de Horváth 2014 elején is többször biztosként nyilatkozott még. A törvény szerint ez csak akkor lehetséges, ha Fazekas valamikor 2013. július környékén meghosszabbította volna a kinevezését, majd idén újból, de ennek sem találtuk nyomát.

Megkerestük a Földművelési Minisztériumot (FM), hogyan miért beszélt Horváth biztosi kinevezéséről Fazekas, ha egyszer nem volt az, az történt-e, hogy elfelejtették hivatalosan is kinevezni a politikust. A tárca úgy magyarázta meg a dolgot, hogy Horváth 2013 februárja és 2014 augusztusa között mégsem miniszteri biztos, hanem "miniszteri megbízott" volt, és tevékenységét "térítésmentesen látta el". Ám hiába kerestük a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben a "miniszteri megbízott" kifejezést, a jogszabályban ilyen nem található, csak a "miniszteri biztost". A minisztérium szervezeti és működési szabályzatában sem találtunk ilyen posztot.

"Nem bulvárkérdés"

Kérdésünkre, hogy miért nem kértek hibaigazítás a sajtótól azok után, hogy több mint egy évig miniszteri biztosnak nevezte magát Horváth, az FM röviden – a kérdésünket megkerülve – válaszolt: "miniszteri megbízottként volt felhatalmazása szakpolitikai kérdésekben nyilatkozni, állást foglalni". Csakhogy Horváth nemcsak a sajtónak nyilatkozott: 2013. április 18-án azt mondta az MTI-nek – "miniszteri biztosként" megszólalva –, Fazekas azzal bízta meg, hogy a szaktárca nevében tárgyaljon az NGM-mel az ötszázalékos áfakulcs bevezetéséről, illetve ennek költségvetési vonzatairól. Tehát, ha igaz, amit Horváth mondott, akkor a minisztérium nevében járt el, döntés-előkészítő adatokhoz fért hozzá. Viszont ebben a kérdésben az említett törvény határozottan fogalmaz: "E törvényben nem szereplő megbízatás kormányzati feladatok teljesítésére nem adható", s mint már láttuk, a törvényben nem szerepel a "miniszteri megbízott" fogalma.

A politikus saját honlapján kedd délután még az szerepelt, hogy "2013 február 9-től miniszteri biztos, a kormány sertésprogramjának felügyelője". A parlamenti életrajzában már bele van javítva másik betűtípussal és színnel. Itt már az szerepel, hogy "miniszteri megbízott" volt. A kormány honlapján 2013-ban végig "miniszteri biztosként" szerepel Horváth, a kinevezéséről még videót is találtunk a kormányzati portálon (2:39-kor a bejelentés).

"Írásos papírom van arról, hogy engem a miniszter úr bízott meg 2013-ban a sertésprogram felügyeletével" – mondta a hvg.hu-nak Horváth, akitől azt is kérdeztük, hogy miért szerepel a honlapján, hogy ő már tavalyelőtt is miniszteri biztos volt. Szerinte előfordulhatott, hogy rosszul értelmezték a fogalmat, elvéthették a titulusát, a sajtó esetleg félreértette, és ha nem "bulvárkérdésként" kezelnénk az ügyet, akkor azt néznénk, milyen munkát végzett. Úgy vélte, nem az a lényeg, hogy mi a hivatalos titulus, az a fontos – mondta –, hogy segíteni akart és tudott a sertéságazatnak, és ezért "egy fillér javadalmazást" sem kapott. Az egyik érdekképviselet vezetője egyébként a hvg.hu-nak azt mondta, nem tudott róla, hogy akivel tárgyalt, az nem is miniszteri biztos, viszont Horváth "pozitív csalódás" volt számára, mert a politikus megértette az ágazat gondjait, közvetítette a problémáikat a minisztérium felé.  

Még pénzt is „osztott”

Horváth még pénzügyi kérdésekben is megszólalt. Ő jelentette be 2013 augusztus 17-én, hogy a minisztérium 110 millióval támogatja a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületét. Két héttel később pedig azt, hogy 52 milliót ad a kormány a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének. 

Legfeljebb 15 év múlva

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint már érzékelhető a hatása a sertésprogramnak: 2013-ról 2014-re közel 200 ezerrel nőtt a disznók száma. Igaz, ha ebben a tempóban növekszik a sertések száma, akkor legfeljebb 15 év múlva duplázzák meg az állomány nagyságát, és több évtizedre lenne szükség ahhoz, hogy elérjük a kormány által vágyott célt, a rendszerváltáskori 8-10 milliót. Egyelőre a kormány annyit ért el, hogy megállt a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, és megközelítette a 2011-es adatokat.

A magyar sertésállomány növelésére nagy szükség lenne, ugyanis a hazai disznók száma nem elegendő, a feldolgozóipar húsimportra szorul. A hvg.hu még 2012 júniusában hozta nyilvánosságra azt a belső használatra készült minisztériumi dokumentumot, amely a Külföldről érkező húsok aránya a magyar húsipari cégek készítményeiben címet viselte. Ebből kiderült, hogy a hazai feldolgozók jelentős része, még a Pick Zrt. is importál húst, főleg német húsnyesedék kerül a magyar felvágottba, kolbászba. A tárca ezen a helyzeten akart változtatni, amikor 2012-ben elindította a programját. Horváth tavaly április 15-én jelentette be, hogy 2014-ben 1,6 milliárd van az általa felügyelt programra. Legalább is bejelentett valamit, amit ezek szerint nem biztosként felügyelt.

A miniszteri biztosoknak egyébként nincs külön keretük. A támogatásokról nem is ő, hanem a kormány döntött. Viszont – miként erről hétfői cikkünkben beszámoltunk –, a miniszteri biztosok egész jól keresnek. Fazekas Harangozónak küldött válaszlevele szerint a Földművelési Minisztérium miniszteri biztosai helyettes államtitkári díjazásban részesülnek, tehát 747.900 forintot keresnek havonta.

Ezen felül különféle juttatásokra is jogosultak. Erről a Miniszterelnökség számolt be az MSZP-s képviselőnek:

  • külföldi kiküldetés esetén költségtérítés és napidíj
  • repülőgéppel történő utazás esetén: Európán belüli utazásnál "turista", a négy óra repülési időt meghaladó tengerentúli utazásnál, illetőleg más hosszú távú járatoknál magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegy
  • vonattal történő utazás esetén első osztály igénybevétele
  • térítésmentes egészségügyi ellátás – választás szerint – a Honvédkórház és a Semmelweis Egyetem kijelölt intézményeiben.

Horvát augusztus és október között egyszerre volt miniszteri biztos és polgármester, azaz hivatalosan egyszerre két posztot töltött be. Igaz, a májusban leadott vagyonnyilatkozatában a polgármesteri fizetése már nem szerepel, úgy tűnik tehát, hogy arról lemondott. Az FM elismerte, Horváth csak augusztustól miniszteri biztos, amiért a törvény szerint járó, helyettes államtitkári illetménynek megfelelő díjazást kap, szolgálati autót nem használ, munkáját nyár óta egy titkár segíti. A minisztérium szerint augusztus előtt nem használt szolgálati autót, nem volt titkársága.

A trafikosztó

Horváth István akkor lett szélesebb körben ismert, amikor a hvg.hu kiderítette egy akkori helyi fideszes képviselő, Hadházy Ákos nyilatkozatai alapján, hogy szekszárdi polgármesterként szerepet vállalt a trafikok újraosztásában.

A polgármester ezt először tagadta, de a nyilvánosságra került hangfelvételekből kiderült valóban volt egyeztetés, ahol sorra vették a pályázókat és értékelték politikai beállítottságukat. A felvételen azt hallható, hogy a helyi fideszesekkel egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváthot az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy „ne a szocik győzzenek”. „Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni” – fejtegette. Később elismerte, hogy volt egyeztetés, de szerinte ez csak informális beszélgetés volt.

Az összeférhetetlenség bevezetésével Horváth úgy döntött, inkább országgyűlési képviselő szeretne lenni, ezért ősszel ő már nem indult Szekszárdon. Február közepéig helyettes államtitkári fizetésért – most már formálisan is – miniszteri biztosként fog dolgozni az FM-ben, de a miniszter akár meg is hosszabbíthatja megbízatását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
M. László Ferenc Itthon

A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet

Kényelmes állást biztosít a miniszteri biztosi szék. Sokan még a helyettes államtitkároknál is többet keresnek, kiküldetés esetén lehet első osztályon utazni, de a miniszter még szolgálati kocsit is kirendelhet nekik. Átnéztük, kiket neveztek ki miniszteri biztosnak a kormányalakítás óta, és találtunk olyan álláshalmozót is, aki még főnökénél, Lázár Jánosnál is jobban keres.