szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

110 millió forinttal támogatást kapnak a mangalicatenyésztők - jelentette be a miniszteri biztos.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 110 millió forinttal támogatja a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületét (MOE) - közölte Horváth István, sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos szombaton a debreceni Farmer Expón tartott sajtótájékoztatóján.

A Magyarországon tenyésztett három mangalicafajta génmegőrzésében komoly lehetőségek rejlenek: fajtánként 15-15 ezer, összesen 45 ezer koca tenyésztésére vehetnénk igénybe európai uniós támogatást, de jelenleg összesen csupán 10 ezer mangalica koca van az országban - tette hozzá az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy Magyarországon jelenleg évente 60 ezer mangalicát vágnak le, de ennek csak harmada kerül vágóhidakra, a többit házi vágáson értékesítik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!