szerző:
hvg.hu

Szakiskolába jelentkezett a gyereke? Nézzen utána, hogy indult-e egyáltalán a kiszemelt képzés, ugyanis az NGM két nappal a felvételi határidő előtt hirdette ki a szakmaszerkezeti döntését, amely eltörölt számos képzést. Hétfőn az Oktatási Hivatal írt levelet az általános iskoláknak, hogy gyorsan szóljanak a szülőknek, mert ha változtatniuk kell, csak négy napjuk lesz a jövő héten.

Váratlanul levelet kaptak az általános iskolák igazgatói az Oktatási Hivataltól, amiben azt kérik tőlük: rendkívül gyorsan tájékoztassák a felvételiző diákok szüleit arról, hogy lehet nem is indul az a képzés, ahova a gyerekeiket küldeni szeretnék.

Csúsztak a döntéssel

A probléma abból adódott, hogy a kormány február 11-én, a középfokú felvételi határidejének lejárása előtt két nappal tette közzé az úgynevezett szakmaszerkezeti döntését. Ez a jogszabály megyékre lebontva határozza meg, milyen szakmák oktatására ad támogatást az állam, és melyekre nem, illetve hogy a támogatott szakmákat milyen képzőintézményekben hajlandó finanszírozni. A döntés leginkább a nem állami fenntartású iskolákat érinti, sok alapítványi intézménynek ez akár a végét is jelentheti.

Ezt a döntést egy bizottság javaslatára hozza meg a tárca, a törvény szerint adott év július végéig. Azaz nemcsak méltánytalanul, hanem törvénytelenül is csúszott a döntés. A nyári határidőnek pont az az értelme, hogy a szakközép- és szakiskolák időben tudjanak felkészülni a következő tanévre.

Az iskolák nem tudták kivárni a kormányzati csúszást, ők kénytelenek voltak ősszel meghirdetni a nyílt napjaikat, decemberben pedig a képzési kínálatukat. Február 11-én viszont kiderült, hogy sok meghirdetett képzést töröltek.

Szakács helyett gépész
©

Czomba Sándor szakképzési államtitkár a nol.hu-nak adott interjúban úgy indokolta a döntés csúszását, hogy az idei tanév átmeneti. Idén a Nemzetgazdasági Minisztérium veszi át a Kliktől a szakiskolák fenntartási feladatait. Az NGM elképzeléseit – hogy olyan szakmákra képezzenek, amelyeknek munkaerő-piaci szempontból van értelme szerintük – már most érvényesíttetni szerették volna a jogszabályban. Mint mondta „a következő tanévnek már úgy szeretnénk nekifutni, hogy jóval a határidő előtt megjelentetjük a döntést. E mostani csúszás legfontosabb oka, hogy nagyon sok egyeztetést folytattunk az iskolákkal, fenntartókkal, a Klikkel, hiszen összetett problémát kellett kezelnünk”.

Indul a kapkodás

A március 9-i keltezésű levélben Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője azt írja, annak érdekében, hogy a diákok és a szülők valós képet kaphassanak így a felvételi után, hogy hova is jelentkezzenek inkább át, az általános iskola igazgatójának az alábbi lépéseket kell megtennie:

  • Tájékoztatniuk kell a nyolcadik osztályosok szüleit néhány napon belül, hogy március 16 és 19 között módosíthatják a jelentkezésüket, és új szakközépiskolát vagy szakiskolát jelölhetnek meg, sőt a képzés területe is változhat. Azaz a szülő most nem dönthet úgy, hogy mégsem szakiskolába, hanem gimnáziumba küldi a gyereket, de dönthet úgy, hogy nem vendéglátósnak, hanem műszerésznek taníttatja.
  • De külön figyelmet kell fordítani a tanulók tájékoztatására is, akinek egyáltalán nem áll módjába a kinézett szakra jelentkezni, merthogy csak olyan területet jelölt meg, ami megszűnik. Minderre csak ez a hét áll rendelkezésre.
  • Majd március 16 és 19 között el kell végezni az adminisztrációs munkát is, és május 20-ig „célszerűen ajánlott küldeményként" haladéktalanul, de legkésőbb március 20-ig el kell küldeni a Felvételi Központnak.

"Fejetlenség, csak a szokásos fejetlenség" – kommentálta egy budapesti általános iskola igazgatója. Ő most kezdte megnézni, hogy hány tanulót érint a változás, és már elkezdte felhívni a szülőket, hogy várja őket egy beszélgetésre. "Hát nem boldogok a szülők sem" – mondta.

Alkotmánysértő döntés?

Szüdi János közoktatási szakértő a nol.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy ha az érintett iskolák vagy diákok az Alkotmánybírósághoz fordulnának, akkor a testület nagy valószínűséggel megsemmisítené a 2015/2016-os tanévre szóló szakmaszerkezeti döntést, hiszen az sok ponton sérti a jogállami követelményeket.

Januárban hasonló történt a középfokú felvételiknél, amikor szintén két nappal az írásbelik előtt derült ki, hogy sok ("túlkoros") diák nem jogosult a felvételi eljárásra. Akkor azonban a nagy felháborodását követően az Emmi gyorsan visszavonta – erre a tanévre – a rendelet hatályát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!