szerző:
hvg.hu

Sosem látott tömeg gyűlt össze kedden a Keleti pályaudvaron, a nemzetközi jegypénztár előtt hatalmas sorban álltak a menekültek, majd az épület előtt tüntettek, ahol rendőrsorfal zárta el előlük a bejáratot. Reggel átmenetileg le is zárták a Keletit, később újra elindultak a vonatok, de a jegyvásárlást korlátozták, és csak papírokkal lehet továbbutazni Nyugat-Európába. Több megyében fogtak embercsempészeket, egy olyan kisbuszt is elkaptak, amibe tíz iraki migráns volt bezsúfolva, közben pedig megalakult a határrendészeti igazgatóság: a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét. Kövesse a fokozódó menekülthelyzettel kapcsolatos híreinket a hvg.hu-val percről percre!

1 2 3 4 5 6 7 8
Sorrend megfordítása

Kemény szavakat használt az EP elnöke

Megszólalt a magyar helyzetről Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke is. Szerinte Magyarország jelenlegi politikáját "irracionális vonások és nemzeti egoizmus" jellemzi, a határkerítés pedig láthatóan nem orvosolja a bajokat.

Provokálták a tüntetőket

Még mindig sok újságíró van a Keleti pályaudvarnál. Szélsőséges tüntetők próbálták provokálni a magyarul nem értő tüntetőket, akiknek egy önkéntes szólt, hogy nem foglalkozni a piszkálódókkal. A szélsőségeseket egy kendőt viselő, magyarul beszélő nő próbálta jobb belátásra bírni.

Már csak havi 6 ezer korona jár az egyedülálló menekülteknek Dániában

Életbe lépett kedden Dániában az új liberális kormány menekültügyi reformja, amelynek értelmében az eddiginél lényegesen kevesebb pénzt kapnak a megélhetéshez az országba érkező menekültek. A júniusi választásokon győztes jobbközép liberális párt, a Venstre által szorgalmazott új szabályozás alapján például az egyedülállóként elismert menekülteknek havonta már csak 6 ezer korona (252 ezer forint) jár, amely alig a fele a korábbi összegnek. Koppenhága célja az intézkedéssel, hogy csökkentse vonzerejét a menedékkérők számára.

Magyarországról érkezhetett a Bécsben lekapcsolt, afgánokkal teli kisbusz

Bécs belvárosában fogtak el egy román embercsempészt, aki egy levegőtlen kisbuszban 24 afgán menekültet szállított - közölték az osztrák hatóságok kedden. A migránsok a hatóságok szerint közvetlen életveszélyben voltak. A jármű valószínűleg Magyarországról érkezett az A4-es autópályán, és Graz irányába tartott. A rendőrök üldözés után állították meg az autót, harmincéves vezetőjét letartóztatták.

Szárnyra kapott egy pletyka a 21 órákor induló Railjetről

Munkatársunk szerint olyan pletyka terjedt, hogy a 21 órakor Münchenbe induló nemzetközi vonattal elmehetnek a migránsok, de egy rendőr azt mondta, "jelen állás szerint innen sem ma, sem holnap nem fognak vonattal menni a migránsok sehova".

Egyre több civil megy a Keletihez

A tér közepén folyamatos a skandálás, hol jobban, hol kevésbé. Folyamatosan érkeznek a civilek étellel, itallal, pelenkákkal és folyamatosan érkeznek a nemzetközi hírcsatornák tudósítói is, nagyon sok a bámészkodó.

Újabb demonstráció kezdődött

Munkatársunk szerint ismét tüntetnek a Keleti főbejárata előtt.

Így ment a dobolás az ásványvizes palackokkal

©

Levegőhöz juthat Leszbosz

A görög hatóságok ismét illegális bevándorlók ezreit szállítják el az Égei-tenger keleti szigeteiről, elsősorban Leszboszról: két komphajó fedélzetén körülbelül 4200 migránst visznek kedden késő este és szerdán kora reggel Pireuszba, Athén kikötőjébe. A görög parti őrség egyik tisztségviselője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a menekültek többségét Leszbosz legnagyobb városának, Mitilininek a kikötőjében veszik fel. A görög kormány igyekszik tehermentesíteni az Égei-tenger keleti medencéjében található szigetet, ahol körülbelül 15 ezer migráns vár a továbbutazásra.

1 2 3 4 5 6 7 8

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!