szerző:
hvg.hu/OS

Január 4-től minden nap imádság, illetve tanítás hallható a Kossuth rádióban, a törvényesen működő 27 egyházból 4 hallathatja igéjét.

A következő évtől a közmédia a hét minden napján megörvendezteti a hívőket, a reggeli Krónika után pár perccel jelentkező műsorban a négy történelmi egyház – a római katolikus, a református, az evangélikus, illetve a zsidó felekezet – egy-egy képviselője naponta osztja meg gondolatait a hallgatókkal. Magyarországon törvényesen jelenleg 27 egyház működhet a baptistákon és a különböző ortodox keresztényeken át a budhistákig és az Üdvhadseregig – ők nem kapnak műsoridőt a közmédiában.

A napi műsorszám alapja egy bibliai részlet, vagy egy igerészlet lesz, amelyet egy rövid ima, valamint tanítás követ. A közszolgálati médiaszolgáltatás célja a vallási közösségek kultúrájának és értékeinek bemutatása, ápolása és gazdagítása – írja az MTVA közleménye.

Magyarország az ateizmus szempontjából a 11. helyen áll a világban a Chicagói Egyetem és az NORC közös kutatása alapján – amit az Origo foglalt össze –, 2012-ben a lakosság 23 százaléka kérdőjelezte meg bármilyen isten létezését. A kutatás szerint a hazánkban élő 28 év alatti fiataloknak mindössze 15,9 százaléka, míg a 68 év felettiek 40,4 százaléka tartja magát hívőnek. A magyar Statisztiaki Szemlében megjelenet 2010-es kutatás szerint 19 százalékról 13-ra csökkent a rendszeresen szertartásra járó magyarok száma.